Kuva: Shutterstock

Rokote tyypin 1 diabetesta vastaan otti askeleen eteenpäin

21.02.2024 09:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Rokote on jo edennyt testaukseen ihmisillä.

Ykköstyypin diabetekseen eli nuorena puhkevaan diabetekseen saattaa olla löytymässä toimiva rokote.

Lupaavat tutkimustulokset julkaistiin Euroopan johtavassa diabetesalan tiedelehti Diabetologiassa. Suomessa asiasta on tiedottanut muun muassa Tampereen yliopisto. 

Rokotteen teho sairauden ehkäisemisessä perustuu siihen, että  Coxsackie B -enterovirusinfektion on tukimuksissa havaittu altistavan tyypin 1 diabatekselle, sillä virus kykenee infektoimaan haiman insuliinia tuottavat solut. Rokotteen teho perustuukin tämän virusinfektion torjumiseen. Nyt testattu rokote osoittautui turvalliseksi ja loi hyvän immuunivasteen virusta vastaan, mutta vielä on tietenkin selvitettävä, onnistuuko se suojaamaan infektiolta ja diabetekselta. Kyseisen rokotteen reseptiä on tutkittu nyt kymmenen vuoden ajan.

"Tulos on tärkeä virstanpylväs ja mahdollistaa rokotteen etenemisen seuraaviin tutkimusvaiheisiin. Rokote perustuu lisääntyvään tutkimusnäyttöön siitä, että Coxsackie B -virusinfektio aiheuttaa riskin sairastua tyypin 1 diabetekseen. Tämän hetken tiedon valossa nämä virukset pystyvät infektoimaan haiman insuliinia tuottavat solut. Tämän seurauksena syntyy insuliinin puutteeseen johtava soluvaurio. Lopullista varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole vielä saavutettu", kommentoi Tampereen yliopiston tiedotteessa pitkään aiheen parissa työskennellyt virusopin professori Heikki Hyöty.

Tyypin 1 diabetes puhkeaa yleensä lapsuudessa tai nuoruudessa. Vaikka sen syntymekanismia ei vieläkään tarkalleen tiedetä, näyttävät sille altistavan niin geneettiset vaikutukset kuin ympäristötekijätkin.

Nyt rokotetta on testattu vain terveillä aikuisilla, mutta seuraava askel olisikin saada tutkimusnäyttöä rokotteen toimivuudesta lapsilla, joita tyypin 1 diabeteksen puhkeaminen yleensä koskee. Suomessakin tyypin 1 diabetesta sairastaa noin 50 000 ihmistä eli pienestä joukosta ei ole kysymys.

"Tämä tutkimus tehtiin terveillä vapaaehtoisilla aikuisilla. Seuraavaksi rokotetta tulisi tutkia lapsilla, jotka ovat sen pääkohderyhmä", kommentoi Helsingin yliopistosta professori Mikael Knip

Vaikka nyt tehdyt tutkimukset näyttävät rokotteelle toistaiseksi vihreää valoa, tulee menemään kuitenkin vielä useita vuosia ennen kuin käytössä on toimiva rokote diabetesta vastaan.

Lue myös: Syöpään saatetaan löytää rokote tällä vuosikymmenellä

Lue myös: Yksi ryhmä jättää muita useammin koronarokotuksen ottamatta, kertoo THL

Lähde: Tampereen ylipisto, Diabetelogia

Kilpailut

Uusimmat