Kuva: Shutterstock

Miten paljon synnytys tai avosydänleikkaus maksaa? HUS paljasti todelliset kustannukset

18.03.2024 18:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Erilaiset toimenpiteet voivat maksaa valtiolle suuria summia, mutta kuinka paljon joudut itse maksamaan niistä?

Erikoissairaanhoidon toimenpiteet sairaaloissa voivat olla todella kalliita, ja todellisuudessa potilas maksaa kustannuksista vain pienen osan. Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala eli HUS on julkaissut artikkelin, johon se on koonnut kolmen tavallisimman toimenpiteen todelliset kustannukset.

Avosydänleikkaus

Avosydänleikkaus maksaa HUSin mukaan keskimäärin noin 20 000 – 30 000 euroa. 

Hinta koostuu HUSin mukaan seuraavasti: 40% summasta tulee leikkaustoimenpiteestä, 30% tehohoidosta, 20% vuodeosastohoidosta ja loput 10% tulee tarvikkeista sekä erilaisista kuvantamis- ja laboratoriotutkimuksista. 

Mutta mitä tämä kaikki maksaa potilaalle? Yksi hoitopäivä sairaalassa maksaa noin 54,60 euroa, kertoo HUS. Joten lopullisesta hinnasta potilas maksaa vain pienen osan.

Alatiesynnytys

Normaalisti sujuva alatiesynnytys ilman erillisiä toimenpiteitä maksaa HUSin mukaan noin 3 600 euroa.

Alatiesynnytyksen kustannukset koostuvat kahdesta eri asiasta. 60% tulee vuodeosastohoidosta ja loput 40% koostuu synnytyksestä.

Potilaan osuus laskun loppusummasta on kuitenkin huomattavasti pienempi. Esimerkiksi synnytys ja kolmen päivän vuodeosastohoito maksaa 163,80 euroa, kertoo HUS.

Murtunut ranne

Jos ranne murtuu, maksaa sen tutkimus sekä kipsaus päivystyksessä noin 540 euroa. Kustannukset koostuvat siten, että 50% hinnasta tulee päivystyskäynnistä, 25% kuvantamistutkimuksista ja loput 25% tulee kipsauksesta.

Murtumaa kontrolloidaan HUSin mukaan yleensä 1-2 kertaa riippuen murtuman vakavuusasteesta. Aikuiselle potilaalle hintaa jää maksettavaksi yhdestä käynnistä 46 euroa, kun taas alle 18-vuotiaille käynti on ilmainen. 

Lue myös: Euroopassa lisääntyvät papukaijakuumetartunnat - joukossa myös kuolemantapauksia

Lue myös: Syyt, joiden vuoksi suomalaiset sairastuvat syöpään - kolme selkeää riskitekijää

Lue myös: Jokainen askel on tärkeä - jo hyvin pienikin määrä liikuntaa vaikuttaa aivoihin merkittävästi

Lähde: HUS

Kilpailut

Uusimmat