Kuva: Shutterstock

THL: Syntyvyys pienentynyt Pohjoismaissa - suurin vuosikohtainen muutos yli 50 vuoteen

25.03.2024 16:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Suomen kokonaishedelmällisyysluku oli kaikista matalin Pohjoismaista.

Pohjoismaissa syntyneiden lasten määrä väheni 8,3 prosenttia vuonna 2022, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteessa. Tämä oli suurin vuosikohtainen muutos lasten määrässä yli viiteenkymmeneen vuoteen. 

Myös kokonaishedelmällisyys laski kaikissa Pohjoismaissa vuonna 2022. Suomen kokonaishedelmällisyysluku (1,32) oli kaikista matalin. Korkein luku oli Islannissa (1,59) ja toiseksi korkein luku taas Tanskassa (1,55). Tilastokeskuksen mukaan kokonaishedelmällisyysluku kertoo, kuinka monta lasta keskimäärin nainen synnyttäisi elämänsä aikana, jos syntyvyys pysyisi laskentavuoden tasolla.

- Alustavien tietojen mukaan syntyvyyden lasku jatkui kaikissa muissa Pohjoismaissa paitsi Norjassa vuonna 2023. Suomessa hedelmällisyysluku alenee edelleen, Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan se oli 1,26 vuonna 2023, kommentoi THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler tiedotteessa.

Synnyttäjien sekä ensisynnyttäjien keski-ikä kasvoi vuonna 2022 kaikissa Pohjoismaissa. Synnyttäjien korkeampi ikä liittyy moniin synnytykseen ja raskauteen liittyviin riskeihin sekä henkilön lopulliseen lapsilukuun.  

Tupakointi vähentynyt, ylipaino lisääntynyt

Alkuraskaudenaikainen tupakointi on vähentynyt kaikissa Pohjoismaissa. Suomessa raskauden alkuvaiheessa tupakoivien osuus oli pitkään Pohjoismaiden korkein. Kuitenkin 2010- ja 2020-luvuilla se on vähentynyt lähelle muiden Pohjoismaiden tasoa.

Nykyään myös yhä useampi nainen lopettaa raskauden aikana tupakoinnin, ja raskauden lopussa tupakoivien osuus on laskenut. 

Synnyttäjien osuus, joiden raskautta edeltävä BMI oli vähintään 30, oli korkein Suomessa (19,5 %) ja Ruotsissa (17,6 %). Osuus on ollut selkeässä kasvussa kaikissa Pohjoismaissa 2000-luvulla. 

Lue myös: Syyhylääkkeet voivat olla lemmikeille vaaraksi - Fimea kertoo, mistä tunnistat myrkytysoireet

Lue myös: Miten paljon synnytys tai avosydänleikkaus maksaa? HUS paljasti todelliset kustannukset

Lue myös: Yhä useampi sairastuu muistisairauteen - tutkimus nimeää suurimman ja pienimmän sairastuvuuden alueet

Lähde: THL, Tilastokeskus

Kilpailut

Uusimmat