Kuva: Shutterstock

Suuri osa hepatiittitartunnoista todennäköisesti peräisin meetvurstista, kertoo Ruokavirasto

26.03.2024 12:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Vuoden 2024 aikana hepatiitti E-epidemiassa on sairastunut yli 120 ihmistä. Meetvurstierät, joissa on todettu hepatiitti E-virusta, on poistettu myynnistä.

Kotimaisen valmistajan meetvursteista aiemmin todetut hepatiitti E-virukset ovat samankaltaisia kuin isolla osalla vuoden 2024 hepatiitti E-epidemiassa sairastuneilla henkilöillä, kerrotaan Ruokaviraston tuoreessa tiedotteessa. Samankaltaisuus löydettiin  Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja ruokaviraston yhteistyönä tekemässä virusten kantavertailussa.

Tulokset viittaavat siihen, että suuri osa vuoden 2024 hepatiitti E-tartunnoista on luultavasti aiheutunut kyseisen valmistajan meetvurstien syömisestä. THL:n kyselytutkimuksessa hepatiitti E-tartuntaan sairastuneet henkilöt kertoivat syöneensä kyseisen valmistajan tuotteita useammin kuin vertailuhenkilöt. Uutisoimme aikaisemmin kyseisten meetvurstien takaisinvedosta.

Hepatiitti E-tartunta saadaan usein elintarvikkeista

Vuoden 2024 aikana hepatiitti E-epidemiassa on sairastunut yli 120 ihmistä. Tartunta saadaan yleensä viruksella saastuneesta elintarvikkeesta, mutta virus voi tarttua myös suoraan tartuntaa kantavasta ihmisestä tai eläimestä.

Virusta esiintyy yleensä sioilla, ja sitä on löydetty myös villisioista sekä hirvieläimistä. Virusta voi löytyä myös hevosilta.

Kuumennuksen avulla hepatiitti E-virus voidaan tuhota. Meetvurstin valmistuksessa lihaa ei kuumenneta, minkä vuoksi valmistumistapa ei välttämättä tuhoa mahdollista hepatiitti E-virusta. Kestomakkaroiden sekä meetvurstien kohdalla altistumista virukselle ei voida sulkea kokonaan pois. 

Lue myös: Meetvurstista löytyi hepatiittia - älä käytä listan tuotteita

Lue myös: Hepatiittikohu meetvurstien ympärillä paisuu - THL kertoo kymmenten joutuneen sairaalaan

Lue myös: Meetvurstien takaisinveto laajenee - myös nämä erät tulee poistaa käytöstä

Lähde: Ruokavirasto

Kilpailut

Uusimmat