Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, mitkä sairaudet tai lääkitykset voivat estää verenluovutuksen? Katso lääkärin vastaus

28.04.2024 08:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Ainoastaan harvat lääkkeet ovat luovutusesteitä.

Uusia verenluovuttajia Suomessa tarvitaan jatkuvasti lisää turvaamaan potilaiden hoitoa. Monille voi olla kuitenkin kysymymerkkinä se, kuka voi luovuttaa verta. Veripalvelun lääkäri Janina Forstén kertoo Veripalvelun tuoreessa tiedotteessa, mitkä asiat voivat estää verenluovutuksen.

Verenpainetauti, kohonnut kolesteroli tai hyvässä hoitotasapainossa olevat keuhkosairaudet kuten astma eivät välttämättä ole luovutusesteitä. Vaikea astma, lääkehoitoa tarvitseva keuhkoahtaumatauti, sairastettu sydäninfrakti tai aivoverenkierron häiriöt sen sijaan ovat luovutusesteitä.

Tämän lisäksi myöskään suurin osa mielenterveyden häiriöistä ja sairauksista tai tablettihoitoinen diabetes eivät estä veren luovutusta. Insuliinihoitoinen diabetes taas on este veren luovuttamiselle.

Erityistä huomiota verenluovutus tilanteessa kiinnitetään henkilöihin, joilla on sydän- ja verisuonitauti, munuaissairaus tai pyörtymistaipumusta. Myös luovutetusta verestä tehdään virustutkimuksia esimerkiksi HI-viruksen sekä hepatiittien varalta, jotta varmistetaan potilasturvallisuus.

Voivatko lääkkeet estää verenluovutuksen?

Ainoastaan harvat lääkkeet ovat luovutusesteitä. Olennaista on se, onko sairaus, johon lääkettä käytetään, este verenluovutukselle. Esimerkiksi verenpainelääkkeet, kolesterolilääkkeet, e-pillerit sekä suurin osa psyykenlääkkeistä eivät itsessään estä verenluovutusta.

Suomessa verenluovuttajat voivat selvittää helposti oman luovutussoveltuvuutensa esimerkiksi Veripalvelun verkkosivuilla tai luovuttajainfo-puhelimen kautta. Muuhun Eurooppaan verrattuna Suomessa tulee vähiten tarjolle henkilöitä, jotka eivät voikaan luovuttaa verta.

Lue myös: Miten paljon synnytys tai avosydänleikkaus maksaa? HUS paljasti todelliset kustannukset

Lähde: Veripalvelu

Kilpailut

Uusimmat