Kuva: Shutterstock

Uusi suomalaispalvelu tukee lähisuhdeväkivallan uhreja - hyödyntää tekoälyä

02.05.2024 22:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Joka kolmas nainen maailmassa kokee lähisuhdeväkivaltaa. Lähisuhdeväkivalta tapahtuu pääosin piilossa ja uhreilla on korkea kynnys puhua aiheesta sekä hakea apua.

Uusi, tekoälyä hyödyntävä AinoAid-palvelu tarjoaa matalan kynnyksen ensiapua lähisuhdeväkivaltaa kokeneille, tehneille ja näiden läheisille. 

AinoAid on generatiivista tekoälyä hyödyntävä palvelu, jossa väkivaltaa tai sen uhkaa kokevat voivat hakea apua nimettömästi. Chatbot-keskustelussa tekoäly vastaa kattavan tietopankin sisällön pohjalta ja auttaa löytämään olennaista tietoa helposti ja nopeasti. Palvelu ohjaa myös eteenpäin avun saamiseksi.

Palvelu perustuu sisällönhallintajärjestelmään, johon asiantuntijat tuottavat psykososiaaliseen tukeen ja avunsaantitahoihin liittyvää sisältöä. Loihteen mukaan erityistä huomiota on kiinnitetty tietoturvan ja yksityisyydensuojan varmistamiseen sekä ihmisen ja tekoälyn väliseen vuorovaikutukseen.

AinoAidia kehitetään osana EU:n rahoittamaa IMPROVE-projektia, jossa poliisin, terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisten ja tutkijoiden yhteistyön kautta haetaan keinoja lähisuhdeväkivallan kitkemiseksi. Palvelu on saatavilla sekä suomeksi että englanniksi. Alustan suunnittelussa on otettu huomioon monikielisyys ja soveltuvuus eri maiden toimintamalleihin ja kulttuureihin.

Palvelun tuottaa We Encourage yhteistyössä digi- ja turvallisuusratkaisuyritys Loihde. AinoAid-palvelu julkaistaan vuoden 2024 aikana myös Itävallassa, Saksassa, Espanjassa ja Ranskassa.

Lue myös: Suomalaisten kauan toivoma sovellus julkaistaan viimein ensi vuonna

Lue myös: Rikostoimittaja kertoo monien naisten sortuvan tiettyyn vallankäyttötapaan: "Henkistä väkivaltaa pahimmillaan"

Lähde: Loihde

Kilpailut

Uusimmat