Kuva: Shutterstock

Jo teelusikallinen oliiviöljyä tekee hyvää terveydelle, tutkimus kertoo

18.06.2024 10:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Nauttimalla lusikallisen oliiviöljyä päivittäin voi vähentää dementiariskiä

Hieman reilu teelusikallinen oliiviöljyä päivittäin yhdistettiin 28 prosenttia matalampaan dementiaan liittyvään kuolemanriskiin, verrattuna niihin, jotka söivät vain vähän tai ei ollenkaan oliiviöljyä, selviää Harvardin yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 92 000 aikuisen tietoja 28 vuoden ajalta, CCN kertoo.

Tutkimus vahvistaa entisestään kasviöljyjä, kuten esimerkiksi oliiviöljyä, sisältävien ruokavalioiden suosittelua sydänterveyden lisäksi myös aivojen terveyden kannalta.

– Kasviöljyjen, kuten oliiviöljyn valitseminen rasvojen, kuten margariinin ja majoneesin sijaan, on turvallinen valinta ja voi vähentää kuolemaan johtavan dementian riskiä, sanoo tutkimuksen tutkija Anne-Julie Tessier.

Tessierin mukaan oliiviöljyn mahdolliset terveyshyödyt voivat johtua sen antioksidanttiyhdisteistä, jotka ylittävät veri-aivonesteen ja vaikuttavat suoraan aivoihin. Hänen mukaansa on myös mahdollista, että oliiviöljyllä on epäsuora vaikutus aivojen terveyteen edistämällä sydän- ja verisuoniterveyttä.

Tutkimuksessa havaittiin, että päivittäisen 5 gramman margariini- tai majoneesiannoksen korvaaminen reilulla teelusikallisella oliiviöljyä oli yhteydessä jopa 14 prosenttia matalampaan riskiin kuolla dementiaan. Voin tai muiden kasviöljyjen vaihtamisesta oliiviöljyyn ei kuitenkaan saatu merkittävää tulosta. 

Tutkimukseen osallistujien yleinen ruokavalion laatu ei vaikuttanut havaintoihin, voi oliiviöljyä käyttävillä olla yleisesti terveellisempiä elämäntapoja.

- Oliiviöljyä käyttävien ja ei-käyttävien ihmisten välillä on monia, monia eroja, eikä ole koskaan mahdollista täysin ottaa huomioon kaikkia mahdollisia tekijöitä, sanoi David Curtis, genetiikan, evoluution ja ympäristön kunniaprofessori University College Londonista

Curtis muistuttaa, että noin puolet dementiatapauksista on verisuonitautien aiheuttamia, joten kaiken mikä parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä, odotetaan vähentävän dementiariskiä.

Lue myös: Lisää ruokavalioosi oliiviöljyä - auttaa parantamaan petipuuhia

Lue myös: Oletko heittänyt ruokaöljypullon muovisen sisäkorkin aina pois? Niksi kehottaa toimimaan toisin

Lähde: CCN

Kilpailut

Uusimmat