Kuva: Shutterstock

Ylipaino nuorena voi lisätä aivoinfarktin riskiä naisilla ennen 55. ikävuotta

18.06.2024 14:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Oulun yliopiston tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että ylipainolla voi olla pitkäaikaisiakin terveysvaikutuksia.

Oulun yliopiston uudesta tutkimuksesta selviää, että naisilla, joilla on ylipainoa teini-ikäisenä tai nuorena aikuisena, näyttää olevan kohonnut riski saada aivoinfarkti ennen 55. ikävuotta. Miehillä ei havaittu samaa riskiä.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 50 vuoden aikana kerättyihin terveystietoihin. Siinä tarkasteltiin Pohjois-Suomen syntymäkohortin 1966 osallistujia, joihin kuuluu 10 000 ihmistä. Heidän terveyttään on seurattu raskausajoilta lähtien. 

Tutkijat tarkastelivat kehon painoindeksiä (BMI) ja selvittivät, oliko ylipaino 14 tai 31 vuoden iässä yhteydessä aivohalvauksen riskiin ennen 55. ikävuotta. Noin yhdellä kahdestakymmenestä osallistujasta esiintyi aivoinfarkti, ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA) tai aivoverenvuoto tutkimuksen seuranta-aikana. Ylipaino 14-vuotiaana lisäsi riskiä aivoinfarktille myöhemmin elämässä, vaikka henkilö olisikin laihtunut 31 ikävuoteen mennessä. Ylipaino 31-vuotiaana vastaavasti lisäsi riskiä, vaikka henkilö ei olisikaan omannut ylipainoa teini-ikäisenä.

Aivoinfarkti syntyy, kun aivoihin verta kuljettava suoni tukkeutuu. Tämä on aivohalvauksen yleisin tyyppi. (kuva: Shutterstock)

Tulokset viittaavat siis siihen, että ylipainolla voi olla pitkäaikaisiakin terveysvaikutuksia, vaikka painoa onnistuisikin tiputtamaan. Huomioitavaa tutkimuksessa on se, että se on laadultaan havainnoiva, eikä siten voi osoittaa suoraa syy-seuraussuhdetta ylipainon ja aivoinfarktin välillä. 

- Nuorena saadut aivoinfarktit ovat harvinaisia, joten jopa pieni määrä tapauksia voi vaikuttaa riskinarvioihin merkittävästi. Lisäksi BMI mittaa vain pituuden ja painon suhdetta, joten korkea BMI voi olla harhaanjohtava tapa määritellä lihavuus erityisesti lihaksikkailla henkilöillä, joilla voi olla vähän rasvaa painostaan huolimatta, sanoo väitöskirjatutkija Ursula Mikkola Oulun yliopiston väestöterveyden tutkimusyksiköstä.

Normaalin painoindeksin omaavilla henkilöillä tutkimus osoitti kuitenkin olevan pienin riski aivohalvaukseen. 

- Täytyy kuitenkin muistaa, että ylipaino on vain yksi aivohalvauksen riskitekijä muiden joukossa, ja monet muut tekijät vaikuttavat riskiin enemmän kuin aiempi ylipaino. Elämällä terveellisesti eli välttämällä tupakointia ja liiallista alkoholinkäyttöä, pitämällä verenpaine-, kolesteroli- ja verensokeriarvot kurissa ja liikkumalla riittävästi, aivohalvauksen riski on pieni, vaikka aiemmin olisi ollutkin ylipainoinen, Mikkola kertoo.

Lue myös: On olemassa myös myönteistä stressiä - näin erotat sen haitallisesta tai pitkittyneestä stressistä

Lue myös: Liikunta ei välttämättä vaikutakaan elinikään luullulla tavalla - suomalaistutkimus selvitti asiaa

Lue myös: Hellepäivissä piilee terveysriski - THL kertoo, miten suojaat itsesi kuumuudelta

Lähde: Oulun yliopisto

Kilpailut

Uusimmat