Läpimurto HIV-tutkimuksessa? Uuden rokotteen testaaminen alkaa

06.02.2012 19:30 - Mikko Räsänen

HIV-rokotteen keksimistä on toivottu siitä lähtien, kun HIV-tartuntojen määrä lähti räjähdysmäiseen kasvuun 80-luvulla. Nyt kanadalaiset tutkijat uskovat olevansa lähellä läpimurtoa.

Kanadalaiset tutkijat ovat saaneet luvan aloittaa uuden HIV-rokotteen testaamisen ihmisillä. Tutkijat odottavat uutuusrokotteelta paljon, sillä siinä on käytetty kokonaan uudenlaista lähestymistapaa. Aiemmissa HIV-rokotteissa on käytetty HIV-viruksesta vain tiettyjä geenejä tai tiettyjä proteiineja. Uuden rokotteen tehoon suhtaudutaan toiveikkaasti, sillä se sisältää kokonaisia HIV-viruksia, joita on käsitelty niin, että ne eivät pysty aiheuttamaan rokotteen saajassa tartuntaa.

Uuden rokotteen toivotaan vaikuttavan niin, että se saa elimistön valkosolut tuhoamaan automaattisesti ne solut, jotka saattaisivat saada HIV-tartunnan.

Rokotetta on jo testattu eläimillä ja tulokset ovat olleet niin hyviä, että viranomaiset ovat antaneet luvan ihmiskokeiden aloittamiseen. Ensimmäisessä vaiheessa rokotetta testataan 40 vapaaehtoisella koehenkilöllä, jotka ovat saaneet HIV-tartunnan. Toisessa vaiheessa testihenkilöitä otetaan peräti 6000, joista puolet saa oikeaa rokotetta ja puolet lumelääkettä.

Vaikka kaikki menisi hyvin, kestää siis vielä vuosia ennen kuin uusi rokote on valmis markkinoille. Lääkkeelle olisi kova kysyntä jo nyt, sillä arvioiden mukaan maailmassa on 34 miljoonaa HIV-positiivista ja uusia tartuntoja tulee 2,7 miljoonan vuosivauhtia.

Lähde: CTV

Kilpailut

Uusimmat