IS: Monia klassikkosatuja pidetään liian traumaattisina: Ei lapsille!

16.02.2012 09:45 - Eeva Rajala

Ilta-Sanomat kertoo tänään tuoreesta brittitutkimuksesta, jonka mukaan nykyvanhemmat eivät halua lukea lapsilleen vanhoja klassikkosatuja niiden pelottavan ja traumaattisen sisällön takia.

Psykologi Marie Rautava Mannerheimin Lastensuojeluliitosta kertoo lehdessä, että myös Suomessa nykyvanhemmat osaavat miettiä satuja lasten näkökulmasta. Hänenkään mielestä monet tunnetut sadut eivät ole lapsille sopivaa kuultavaa. Rautava ei lukisi lapsille sellaisia satuja, joissa aikuiset näyttäytyvät pelottavina äitipuolina tai muina ilkeinä hahmoina.

- Sadut antavat lapsille mahdollisuuden eläytyä erilaisiin tilanteisiin, käsitellä tunteita ja miettiä selviytymiskeinoja. Tarinoiden pitäisi kuitenkin olla sellaisia, että niistä jäisi hyvä mieli. On tärkeää, että ne päättyvät onnellisesti, Rautava sanoo lehdessä.

H.C. Andersenin Pieni tulitikkutyttö kertoo muun muassa lapsen kuolemasta, ja Grimmin sadut ovat muokattu raaoista kansantarinoista, joita ei alun perin ole tarkoitettu lapsille. Myös sosiaalipsykologi Janne Viljamaa on lehdessä sitä mieltä, että Grimmin satujen lukeminen alle kouluikäisille ei välttämättä ole hyvä asia.

Monilla muilla klassikkosaduilla voi kuitenkin olla lohduttava ja jopa terapeuttinen vaikutus - riippuen tietenkin lapsesta. Viljamaan mukaan Rumassa ankanpoikasessa paha saa palkkansa. Iltasaduiksi hän suosittelee H.C. Andersenin tarinoita, paitsi edellä mainittua tulitikkutyttöä. 

Erityisasiantuntija Pirjo Honkavaara Lastensuojelun keskusliitosta muistuttaa Ilta-Sanomissa, että luettu satu on aina parempi vaihtoehto kuin televisio-ohjelma tai dvd, joita lapsi katsoo yksinään.

- Vanhoissa saduissa käydään läpi tarpeellisia tunteita ja ne ovat usein opettavaisia tarinoita, joissa paha saa palkkansa. Tärkeää on kuitenkin se, että aikuinen on lukuhetkessä läsnä ja pystyy selittämään asioita lapselle, Honkavaara kommentoi.

Mitä mieltä sinä olet asiasta? Onko esimerkiksi Hannu ja Kerttu tai Lumikki ja seitsemän kääpiötä liian raakoja lapsille?

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat