Kemoterapia saattaa tehdä syövästä vahvemman?

07.08.2012 11:45 - Eeva Rajala

Kemoterapiaa on käytetty syövän hoidossa, sillä se tappaa aggressiivisesti syöpäsoluja. Uuden löydön perusteella se voi kuitenkin myös edistää syöpäkasvainten kasvua.

Nature Medicine -lehdessä julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan kemoterapia saattaa toimia vahingollisena katalysaattorina. Tutkijat testasivat kemoterapian vaikutuksia eturauhassyövästä kärsivillä miehillä. Miesten kudosten terveistä soluista löytyi DNA-vaurioita, ja nämä solut erittivät runsaasti WNT16B-nimistä proteiinia, joka itse asiassa auttaa syöpäsolujen selviytymistä.

- WNT16B:n lisääntyminen oli täysin odottamatonta. Se voi erittyessään vaikuttaa lähellä oleviin syöpäsoluihin ja aiheuttaa niiden kasvun, hyökkäyksen, ja mikä tärkeintä, torjua seuraavan kemoterapian, tutkija Peter Nelson kertoo AFP:lle.

Nelson työryhmineen varmistuvat tutkimustuloksen rinta- ja munasarjasyövän kasvaimilla. Löydös ei välttämättä hetkessä mullista syöpähoitoja eikä se tarkoita kemoterapian käytön loppumista, sillä se on edelleen tehokas hoitokeino elämien pelastamisessa. Tosin tutkijoiden mukaan tämä havainto saattaa käynnistää tutkimuksen uuden ja kehittyneemmän hoitomuodon löytämiseksi. Toivotaan ainakin näin.

Lähde: Discovery

Kilpailut

Uusimmat