Energiajuomiin liittyy runsaasti vaaroja - ei lapsille!

26.10.2012 15:15 - Eeva Rajala

Yhdysvaltain viranomaiset ovat heräämässä energiajuomien vakaviin vaikutuksiin. 14-vuotias tyttö kuoli sydänkohtauksen. Myös Suomessa Evira varoittaa, etteivät energiajuomat sovi lapsille. 

Kuolemantapaus sattui viime vuoden joulukuussa. 14-vuotias amerikkalaistyttö Anais Fournier joi kaksi 0,7 litran Monster-energiajuomatölkkiä yhden vuorokauden aikana ja sai sydänkohtauksen. Tämän kokoisessa tölkissä voi olla 240 milligrammaa kofeiinia. Suomessa myydään samaa juomaa, mutta puolen litran tölkeissä.

Kuolinsyyraportin mukaan tyttö oli saanut kofeiinimyrkytyksen, joka vaikeutti sydämen veren pumppaamistehoa ja aiheutti lopulta tytön kuoleman. Nyt tytön vanhemmat haastavat oikeuteen energiajuomavalmistaja Monster Beverage Corp. -yrityksen ja syyttävät, ettei yritys varoita tarpeeksi hyvin kuluttajia korkeita kofeiinipitoisuuksia sisältävien juomien terveysriskeistä.

Kyseessä on yksi viidestä Monster-energiajuomaan liitetyistä kuolemantapauksista, jotka on raportoitu Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolle. Virasto käynnistääkin tutkimukset energiajuomien turvallisuudesta. Energiajuomien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana.

Energiajuomat aiheuttavat ihmiselle halutun hetkellisen energiapiikin, mutta juomissa on runsaasti kofeiinia, sokereita ja muita aineita, jotka voivat aiheuttaa vakavia sivuoireita kuten unettomuutta, sydämen rytmihäiriöitä, levottomuutta, ärtyneisyyttä, erilaisia kohtauksia ja mahdollisesti myös kuoleman. Kofeiinin lisäksi energiajuomissa on runsaasti piristäviä yhdisteitä kuten guaranaa, tauriinia ja glukuronolaktonia.

Huffington Post -lehti on listannut muun muassa energiajuomien, kofeiinipillerien ja muiden korkeakofeiinisten tuotteiden vaaroja, jotta kuluttajat voivat tehdä viisaita päätöksiä. Tutustu vaaroihin täällä! (Huffington Post)

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoi nettisivuillaan viime vuoden lopulla, että EU:n elintarvikealan tiedekomitea SCF:n mukaan energiajuomien kofeiinipitoisuudet eivät ole niin korkeita, että niiden kohtuullisen käytön mukana saadut kofeiinimäärät olisivat haitallisia terveille aikuisille.

"Lapsille energiajuomia ei kuitenkaan suositella niiden kofeiinipitoisuuden vuoksi, koska lapsille jo pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta", Eviran sivuilla kerrotaan.

Elintarviketurvallisuusvirasto edellyttää, että energiajuomien pakkausmerkinnöissä tulee olla varoitusmerkintä siitä, ettei tuote sovi lapsille, raskaana oleville eikä kofeiiniherkille henkilöille. Tuotteissa pitää myös olla varoitus liiallisen käytön haitoista tai suositus vuorokautisesta käyttömäärästä, joka on yleensä muutamia tölkkejä päivässä.

Lähteet: Huffington Post, Evira

Kilpailut

Uusimmat