Näin taltutat helposti kurkkukivun – 10 tapaa

30.10.2012 11:15 - Eeva Rajala

Moni on jo varmasti huomannut kylmien säiden vaikutuksen kurkussaan. 

Kurkkukipu on monesti ensimmäinen vihje siitä, että flunssa saattaa paukahtaa hetkenä minä hyvänsä. Vaikka kurkkukivun syynä olisi mikä tahansa, ihminen haluaa ensimmäiseksi nopeasti selvittää, mikä kipua lievittää.

Monesti on myös niin, että parhaat keinot kurkkukivun lievitykseen löytyvät jo kotoa. Lääkäri Jeffrey Linder vinkkaa keinoista Huffington Postin nettisivuilla:

1) Kurlaus suolavedellä
Lukuisten tutkimusten mukaan suolavedellä kurlaaminen monta kertaa päivässä vähentää kurkun turvotusta, irrottaa limaa ja auttaa näin bakteereja poistumaan kurkusta. Lääkärit kehottavat yleensä sekoittamaan normaalikokoiseen vesilasiin puolikkaan teelusikallisen suolaa. Jos suola maistuu liian epämiellyttävältä, joukkoon voi lisätä pienen määrä hunajaa maustamaan seosta. Ja muista: Älä niele liuosta! Kurlaa aikasi liuoksella ja purskauta se lavuaariin.

2) Kurkkupastillit ja -suihkeet
Kurkkupastillien imeskeleminen stimuloi syljen eritystä, mikä helpottaa kurkun kuivuutta. Markkinoilla on kuitenkin monia pastilleja, joista ei ole mitään apua kurkkukipuun ja jotka toimivat lähinnä karkkeina. Lääkäri kehottaa valitsemaan sellaisia tuotteita, joissa on viilentäviä ja hieman puuduttavia ainesosia, kuten mentolia ja eukalyptusta.

Kurkkusuihkeet voivat saada samanlaisen viilentävän ja puuduttavan olon aikaan kurkussa. Ne eivät välttämättä paranna täysin kurkkukipua, mutta auttavat kivun kanssa väliaikaiseksi.

3) Veden juonti
Nesteytyksestä huolehtiminen on tärkeää kurkkukivusta kärsivällä. Nesteitä, mieluiten vettä, pitäisi juoda sen verran, että virtsasi on vaaleankeltaista tai lähes väritöntä. Tämä pitää limakalvot kosteina ja näin ne voivat taistella paremmin bakteereja ja allergeeneja vastaan. Nesteenä voi olla mitä vain, mutta vesi toimii aina - myös jääpalat.

4) Vaahtokarkit
Vaikka vaahtokarkkien toimivuudesta ei ole tarkkaa tieteellistä näyttöä, sen alkuperäiseen valmistukseen käytetyn rohtosalkoruusun mahlaa on käytetty satoja vuosia muun muassa kipeän kurkun hoitamiseen. Ja vaikka kasvilla ja nykyisellä vaahtokarkilla ei ole enää kovinkaan paljon yhteistä, kummallakin näyttää olevan kurkkukipua hillitseviä vaikutuksia. Jos on siis vaikea syödä ja niellä ruokaa, vaahtokarkit voivat olla hyvä vaihtoehto.

5) Yskänlääke
Yskänlääkkeiden tehosta kiistellään tasaisin väliajoin. Monien mielestä yskänlääkkeet eivät toimi yskään eivätkä kurkkukipuunkaan. Lääkärin mukaan tietyt yskänlääkkeet voivat kuitenkin auttaa kipua ainakin väliaikaisesti.

6) Teen juonti
Aivan kuten vesi, yrttitee voi rauhoittaa tulehtunutta kurkkuasi. Yrttiteessä on myös paljon antioksidantteja, jotka vahvistavat vastustuskykyäsi. Yrttiteen joukkoon voi makua antamaan lisätä hunajaa.

7) Kanakeitto
Iänikuinen rohto flunssaan toimii myös kurkkukipuun. Voi olla, että keiton suolaisuudessa piilee salaisuus. Kanakeitto tuntuu myös hyvältä kipeässä kurkussa.

8) Lepo
Kyseessä ei välttämättä ole nopein tapa päästä kurkkukivusta, mutta voi olla parasta jäädä lepäämään kuin se, että vilistää ympäriinsä pää kolmantena jalkana. Monet flunssat voidaan estää sillä, että kurkkukivun saapuessa vähennetään vauhtia ja muistetaan levätä kunnolla.

9) Tulehduskipulääke
Jos olo on todella tukala ja olet yrittänyt kaikki mahdolliset keinot, tulehduskipulääkkeissä yhdistyvät kivun lievitystä tuova sekä tulehdusta estävä vaikutus. Potilaalla tulee parempi olo ja samalla kurkkukipuun usein liitetty kurkun turvotus laskee.

10) Antibiootit
Jos kurkkukivun aiheuttaa paha bakteeritulehdus, voi olla, että sinulle määrätään antibiootteja. Muista syödä koko kuuri loppuun ja suojaa hyvä bakteerikanta ottamalla probiootteja antibioottikuurin aikana. 

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat