Kevytlimuista vakaviakin sivuoireita – katso lista

07.01.2013 17:15 - Eeva Rajala

Monet luulevat, että kevytlimujen nauttiminen laihduttaa ja on terveellistä. Tuoreen sivuoirelistan mukaan tämä on pidä paikkaansa. 

Prevention-terveyslehti on listannut seitsemän vakavaa sivuoiretta, joita voi havaita juodessaan runsaasti kevytlimuja.

1) Munuaisongelmat
Kevytjuomat voivat olla pahasta munuaisille. 11 vuotta kestäneessä Harvardin tutkimuksessa tutkijat huomasivat, että dieettikokis on yhteydessä kaksinkertaiseen munuaisongelmien riskiin. Munuaisten toiminta alkoi hidastua, kun tutkimuksessa mukana olleet naiset joivat yli kaksi kevytlimujuomaa päivässä. Vielä kiinnostavampaa on se, että samanlaisia munuaisongelmia ei havaittu koituvan sokeripitoisten virvoitusjuomien nauttimisesta.

2) Aineenvaihduntaongelmat
Vain yhden dieettilimun juominen päivässä on yhdistetty tutkimustuloksissa aineenvaihduntaongelmiin. Tästä voi koitua esimerkiksi liiallista rasvoitusta vatsan ympärille sekä kohonnutta kolesterolia, joista voi puolestaan koitua sydäntauteja.

3) Liikalihavuus
Kevytlimut eivät saa sinua laihtumaan. Teksasin yliopiston tutkimus osoitti, että mitä enemmän dieettilimuja ihminen joi, sitä suurempi riski ihmisellä on liikalihavuuteen. Kevytlimut tuovat lisää täytettä vyötärölle. Kevytlimujen sisältämät keinotekoiset makeutusaineet sekoittavat elimistön luonnollista taitoa säädellä kalorien saantia. Tämä tarkoittaa sitä, että enemmän kevytruokia tai -juomia nauttivat saattavat syödä ja juoda enemmän, sillä elimistöä narutetaan.

4) Soluvaurioita
Dieettijuomissa on monesti lisäainetta kaliumbentsoaattia, mutta normaalijuomissa ei tätä ole. Kemikaali voi kuitenkin aiheuttaa DNA-vaurioita mitokondrioissa eli solun energia-asemissa ja saada mitokondriot täysin toimintakyvyttömiksi.

5) Mätänevät hampaat
Kevytlimujen pH on 3.2, joten juomat ovat hyvin happopitoisia. Voit esimerkiksi verrata, että veden pH 7 ja akkuhapon pH on 1. Vaikka virvoitusjuoma on kevytversio, se ei tarkoita, ettei juoma aiheuttaisi kiillevaurioita.

6) Hedelmällisyysongelmat
Kevytversio tai normaaliversio, virvoitusjuomatölkit on vuorattu bisfenoli A:lla, jota voi irrota juomaan. Aine on yhdistetty muun muassa sydäntauteihin, liikalihavuuteen ja hedelmällisyysongelmiin.

7) Pahemmat krapulat
Tutkimustulosten mukaan kevytlimuja sisältävät cocktailit saavat ihmisen enemmän humalaan ja nopeammin. Sokerittomat mikserit päästävät alkoholin verenkiertoon nopeammin kuin sokeria sisältävät mikserit.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat