Katso, miten tupakoinnin lopettaminen parantaa terveyttäsi

27.05.2013 20:45 -

Tupakoiminen on todistetusti yhteydessä erilaisiin syöpiin ja hengitysvaikeuksiin. Lopettaminen puhdistaa kehoasi monilla tavoilla jo ensimmäisen vuorokauden aikana.

Tupakoinnin lopettamiseen liittyvät vieroitusoireet, jotka vaihtelevat hieman ihmisten välillä. Näihin kuuluvat hengitysvaivat, yskiminen, liman kertyminen kurkkuun ja äänen muuttuminen käheämmäksi. Verenkierrossa voi ilmentyä ongelmia, jotka johtavat huimauskohtauksiin ja pistelevään tunteeseen sormissa. Unettomuutta on myös huomattu esiintyneen ihmisillä, jotka ovat lopettaneet tupakoinnin.

Vieroitusoireet kestävät yleensä noin kolmesta neljään viikkoa, jonka aikana keho aloittaa massiivisen puhdistusoperaation.

20 minuuttia tupakoinnin lopettamisesta verenpaine palaa normaaliksi. Kahdeksan tunnin jälkeen hiilimonoksiditaso eli häkä veressä laskee puolella ja hapenottokyky paranee. 48 tunnin jälkeen nikotiini on poistunut kehosta täysin. Maku- ja hajuaisti on palannut normaaliksi. Kolmen kuukauden kuluttua yskiminen, hengityksen vinkuminen ja hengitysvaikeudet häviävät kokonaan, koska keuhkojen tilavuus on kasvanut 10 prosentilla.

Riski saada sydänkohtaus puolittuu, kun olet ollut polttamatta vuoden. Aivohalvauksen riski vähenee täysin samalle tasolle, kuin tupakoimattomilla ihmisillä. Kymmenen vuoden tupakoimattomuuden jälkeen keuhkosyöpään sairastumisen vaara on palannut samalle tasolle, kuin ihmisillä, jotka eivät ole koskaan polttaneet. Viidentoista vuoden tupakoimattomuuden jälkeen riski saada sydänkohtaus on sama kuin tupakoimattomilla ihmisillä.

Lähde: Inspiyr

Kilpailut

Uusimmat