Kävely ja juoksulenkki - yhtä tehokkaita ja terveellisiä? Lue eri vaikutukset

07.06.2013 13:45 - Laura Sulkava

Juosta voi monista syistä kuten painonpudotuksen, kunnon kohotuksen tai hyvinvoinnin vuoksi. Mikä on juoksun ja kävelyn ero? Juoksussa ainakin nivelet tärähtävät kovemmin.  

Painonpudotuksen ollessa tavoitteena juoksu on todistetusti tehokkaampaa, koska saavuttaakseen saman energiankulutuksen, on käveltävä moninkertainen aika.

On tutkittu, että juoksu säännöstelee paremmin syömiseen liittyviä hormoneja kuin kävely. Tämä selittää sen, että juoksulla ja kävelyllä saman verran kuluttavista henkilöistä, juoksevat tiputtavat painoaan tehokkaammin.

Eräässä tutkimuksessa juoksijoille ja kävelijöille tarjottiin buffet-ruokailu harjoituksen jäkeen. Havaittiin, että kävelijät saivat ruoka-annoksestaan keskimäärin 50 kaloria enemmän kuin kuluttivat harjoitellessaan. Juoksijat jäivät keskimäärin 200 kaloria miinukselle.

Vaikka juoksu kuluttaa enemmän kuin kävely, ovat molempien terveysvaikutukset samanlaiset. Yhtä paljon kävellen tai juosten kuluttaneiden henkilöiden sydämen hyvinvointi sekä riski verenpainetautiin, korkeaan kolesteroliin ja diabetekseen oli lähes samalla tasolla.

Lähde: Huffington Post

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat