6 syytä juoda teetä – katso terveysfaktat

20.06.2013 08:15 - Katariina Näreaho

Teestä on moneksi: kylmällä säällä se lämmittää, kesäkuumalla jäätee viilentää. Teellä on myös lukuisia terveysvaikutuksia.

Teen terveysvaikutuksia on hehkutettu kautta aikain. Se on yksi suosituimmista juomista veden jälkeen. Legendan mukaan tee keksittiin vahingossa Kiinassa lähes 5000 vuotta sitten.

1. Musta tee, vihreä tee, oolong-tee ovat peräisin samasta kasvista, teepensaasta (Camellia sinensis). Ne ovat täynnä polyfenoleja, eli antioksidantteja, jotka suojelevat soluja ja kudoksia hapettumiselta. Antioksidanteilla on mahtavia terveysvaikutuksia: ne voivat tehostaa syöpähoitoja.

2. Vihreä tee alentaa veren LDL-kolesterolia, eli niin sanottua pahaa kolesterolia.

3. Immuunijärjestelmäsi kiittää sinua vihreästä teestä. Se lisää T-solujen määrää, joka on oleellinen osa ihmisen immuunijärjestelmää. Ne auttavat tuhoamaan solujen sisällä eläviä taudinaiheuttajia.

4. Tee on iso osa Japanin ja Kiinan kulttuureja ja se näkyy myös kansalaisten terveydessä. Nämä maat ovat sydänsairauksissa tilastojen häntäpäässä. Tutkimukset ovatkin todistaneet, että vähintään kolme kuppia teetä päivässä alentaa riskiä sairastua sepelvaltimotautiin.

5. Tokiolaiset tutkijat huomasivat, että runsaasti katekiinia sisältävät teet auttoivat alentamaan kehon rasvaprosenttia ja painoindeksiä.

6. Vihreässä, valkoisessa ja mustassa teessä on teaniinia ja kofeiinia vähemmän kuin kupillisessa kahvia, mutta enemmän kuin palasessa suklaata. Juusi sopiva määrä siis piristämään ja lisäämään valppautta ilman, että tulisit levottomaksi.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat