Aurinkorasva vaaraksi lapsille? Näin suojaat jälkikasvusi auringolta oikeaoppisesti

10.07.2013 10:15 - Rea Tallgren

Yle ja Ilta-Sanomat uutisoi joidenkin asiantuntijoiden arvioivan, että aurinkorasva on haitaksi lapsille. Toiset asiantuntijat taas ovat eri mieltä. Voice listasi, miten lapsen saa suojattua auringolta oikein.

Yle ja Ilta-Sanomat kertoo joidenkin asiantuntijoiden olevan sitä mieltä, ettei aurinkorasvaa tulisi käyttää lapsille ollenkaan. Esimerkiksi proviisori Paula Kokko Yliopiston apteekista suosittelee Ilta-Sanomissa, ettei alle 2-vuotiaiden iholle levitettäisi aurinkorasvaa.

- Lapsen iho on niin ohut ja herkkä, että rasvat altistavat ihon kemikaaleille, hän pohtii.

Myös emeritusprofessori Matti Hannuksela kehottaa käyttämään harkintaa siinä, käyttääkö pienelle lapselle aurinkorasvaa.

- Pikkulapsen iho on niin ohut, että sen läpi menee kymmenen kertaa enemmän tavaraa kuin aikuisilla, toteaa Hannuksela Ilta-Sanomille. 

Ylen haastattelema Mikkelin Graanin Apteekin farmaseutti Pilvi Auvinen sanoo, että kemialliset aineet vastaavat hormoneja.

- On näyttöä, että niistä saattaa olla haittaa lapsen kehitykselle ja kasvulle, kertoo Auvinen.

Hänen mukaansa aurinkorasvojen epäsäännöllisestä ja vähäisestä käytöstä ei ole vaaraa. Toisin on, jos rasvalla läträtään suurissa määrin ja jatkuvasti.

Suomen syöpäyhdistyksen yliläkäri Liisa Pylkkänen on sitä mieltä, että lapsilla kannattaa käyttää aurinkovoiteita. Hänen mukaansa ihon palaminen on suurempi riski kuin aurinkorasvojen mahdolliset haitta-aineet. Hän kehottaa käyttämään lapsille tarkoitettuja aurinkorasvoja, joissa on korkea suojakerroin, kertoo Ilta-sanomat.

- Niissä ei ole kemikaaleja tai hajusteita. Suojakerroin voi olla 30 tai 50, Pylkkänen kertoo.

Asiantuntijat kehottavat suosimaan lapsille apteekista ostettavia, kemikaalivapaita voiteita. Näitä ovat esimerkiksi sinkkioksidi ja titaanioksidi.

Listasimme aiemmin kattavat vinkit siihen, miten lapsi voi nauttia auringosta turvallisesti. Lue ne tästä!

Lähteet: Ilta-Sanomat ja Yle

Kilpailut

Uusimmat