Minkä ikäisenä kannattaa käydä ensimmäistä kertaa mammografiassa? Lue suositukset

09.09.2013 22:15 - Senni Loikala

Women's Health -sivustolla kerrotaan, missä vaiheessa olisi hyvä varata aika rintojen röntgenkuvauksiin.

Suuri osa naisista käy varmasti säännöllisesti gynekologisissa tarkastuksissa, vaikka erityisiä intiimejä terveyshuolia ei olisikaan. Moni saattaa kuitenkin pohtia, milloin olisi aika hakeutua myös mammografiaan eli rintojen röntgenkuvaukseen, jonka avulla tutkitaan kasvaimia ja muutoksia rinnoissa.

Yhtä oikeaa ikää mammografiaan hakeutumiselle ei ole olemassa. Amerikan Syöpäjärjestön mukaan rintojen röntgentutkimuksiin kannattaa kuitenkin osallistua vuosittain 40-vuotiaasta alkaen.

Amerikan röntgenologian oppilaitoksen mukaan mammografiaan kannattaa kuitenkin hakeutua jo 25-30-vuotiaana, jos lähisuvussa on ollut rintasyöpää. Toisena vaihtoehtona on laskea, minkä ikäisenä sukulainen sai diagnoosin rintasyövästä ja hakeutua tutkimuksiin kymmenen vuotta ennen kyseistä ikää.

Tutkimuksen mukaan hieman yli 70 prosenttia rintasyöpään menehtyneistä naisista ei ollut koskaan ollut mammografiassa tai viimeisimmästä tutkimuksesta oli kulunut jo yli kaksi vuotta. Puolet sairauteen kuolleista oli alle 50-vuotiaita naisia.

Tutkimus muistuttaa, että kaikkien on hyvä olla tietoinen rintasyövän riskitekijöistään ja neuvotella lääkärin kanssa, milloin säännöllinen mammografia tulisi aloittaa.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat