Valkoiseen pukeutuminen lämmittää, kuuma juoma ei - 10 yllättävää keinoa pysyä lämpimänä
Moni hoitaa viluisaa oloaan lämpimällä juomalla. Tutkimus osoittaa kuitenkin, että lämmin juoma todellisuudessa vain pahentaa viluisuutta.
Talvisiin lukemiin on päästy nyt jo eteläisimmässäkin Suomessa ja ainakin aamuisin moni kokee olonsa viluisaksi. On kuitenkin turha luottaa vanhoihin uskomuksiin siitä, kuinka kehonsa saa parhaiten lämpiämään, sillä tutut keinot eivät ehkä olekaan parhaat.
1. Alkoholi ei lämmitä.
Alkoholin nauttiminen alentaa kehon lämpötilaa, lisää hypotermian riskiä ja vaikeuttaa kehon automaattista tärinää, jolla keho yrittää lämmittää itseään. Syy sille, että kehossa tuntuu lämpimämmältä alkoholi nauttimisen jälkeen johtuu siitä, että alkoholi laajentaa verisuonia ja lähettää lämpimämpää verta kohta ihoa. Tila on kuitenkin vain hetkellinen.
2. Nauti joulupipari.
Inkiväärimauste, jota joulupiparitkin pitävät sisällään on jo pitkään käytetty myös lääkkeenä hoitamaan flunssaa, matkapahoinvointia ja muita vatsan ongelmia. Se myös saa veren virtaamaan ja erään tutkimuksen mukaan se jopa nostaa ruumiin lämpötilaa.
3. Kylmän tunne on vain päässäsi.
Tiibetiläiset munkit, jotka harrastivat harvinaista meditaatiotapaa nimeltään g-tummo, onnistuivat kontrolloimaan sisäistä energiaansa ja siten nostamaan kehonsa lämpötilaa. Tutkimuksissa selvisi, että kuka tahansa pystyykin hengitystekniikoiden avulla lämmittämään kehonsa. Saksalaismies kiipesi vastaavaa hengitystekniikkaa hyödyntäen Kilimanjaron huipulle vuonna 2009 yllään vain shortsit ja sandaalit.
4. Yksinäisyys tekee viluisaksi.
Toronton yliopistossa selvisi, että sosiaalisten kontaktien puute aiheuttaa fyysisiä oireita, ja saa jopa ihmisen tuntemaan olonsa viileämmäksi.
5. Kuumat juomat voivat jopa viilentää kehoa.
Moni lääkitsee viluista oloa kuumalla juomalla, mutta kielen hermoreseptorit ilmoittavat tuolloin keholle, että jotain kuumaa on tulossa kehoon, jonka seurauksena keho alkaa viilentää itseään muun muassa hikoilemalla. Runsas kylmän juoman nauttiminen taas voi puolestaan lämmittää kehoa.
6. Kylmä ilma ei sairastuta.
Tutkijoiden mukaan ei ole tieteellistä näyttöä sille, että kylmälle ilmalle altistuminen aiheuttaisi vilustumisoireita. Sen sijaan talviset flunssa-aallot liittyvät asiantuntijoiden mukaan enemmänkin siihen, että ihmiset viettävät kylmillä ilmoilla enemmän aikaa sisällä, jolloin bakteerit tarttuvat helpommin ihmisestä toiseen. Kylmä ilma voi kuitenkin vaikuttaa vastustuskykyymme, jonka vuoksi taudit tarttuvat helpommin.
7. Ruumiinlämpö ei haihdu pään kautta.
Uskomus, jonka mukaan lämpö karkaa pään kautta on myytti, joka liittyy vanhaan tutkimukseen, jossa sotilaiden univormuja testattiin kylmissä oloissa ja koska ainoa kohta, joka sotilailta ei ollut suojattu oli pää, karkasi lämpö pään kautta kyseisessä kokeessa. Tosielämässä pään kautta haihtuu vain noin 7 - 10 prosenttia kehon lämmöstä.
8. Jos esi-isäsi asuivat pohjoisessa, kestät todennäköisemmin kylmää.
Jos esi-isät ovat eläneet maapallon pohjoisissa kolkissa kestävät jälkeläiset todennäköisesti paremmin kylmää. Yhdysvaltalainen genetiikan tutkija totesi kokeissaan, että samoja geneettisiä mutaatioita löytyy edelleen monesta Pohjois-Euroopan ja Itä-Aasian kansoista sekä intiaanien parista, jotka kaikki edellämainitut ovat Siperian alkuperäisasukkaiden jälkeläisiä.
9. Valkoinen väri on lämpimin väri.
Musta väritys imee lämpöä auringosta ja valkoinen heijastaa sitä, mutta yleinen uskomus siitä, että kesäkuumalla ei kannata pukeutua mustaan ei ehkä pidäkään paikkaansa. Valkoisen värin kyky heijastaa lämpöä vaikuttaa myös kehon lämpöön, kun taas mustan väriset vaatteen epätodennäköisemmin sitovat kehon lämpöä.
10. Kylmä ilma voi auttaa karistamaan kiloja.
Kylmässä säässä keho joutuu toimimaan aktiivisemmin lämmetäkseen ja polttaa enemmän kaloreita.
Lähde: Huffington Post