Ohenevatko kutrisi? 10 syytä ja ratkaisua hiustenlähtöön

05.12.2013 22:15 - Linda Arponen

Hiuksia irtoaa joka päivä, mutta liika määrä voi kertoa vakavammista ongelmista.

Hiustenlähtö on normaalia, eikä tarkoita, että olet kaljuuntumassa. Keskivertonaiselta irtoaa päivässä 50 - 100 hiusta.

Mikäli kuitenkin epäilet, että sinulta lähtee enemmän hiuksia kuin pitäisi, lue seuraavat mahdolliset syyt ja ratkaisut siihen.

1. Geenit

Kun hiuksesi ohenevat, kannattaa ensimmäisenä ottaa selvää sukupuustasi. Geneettinen hiustenlähtö on yleisin syy hiustenlähdölle. Tämä geeni voi periytyä sekä äidin että isän puolelta. Toisin sanoen, jos molemmilta vanhemmiltasi ovat hiukset vähentyneet, tulee sama luultavasti tapahtumaan sinulle.

Mikäli arvelet kärsiväsi geneettisestä hiustenlähdöstä, kannattaa mennä tapaamaan hiusalanammattilaista. Asiantuntija voi suositella, mutta asialle voi tehdä. Hiustenlähtöön on olemassa lääkeaineita, mutta hiustenpalautusleikkaus on paras keino saada hiukset takaisin.

2. Anemia

Mikäli olosi on heikko ja väsynyt, saatat kärsiä raudanpuutoksesta, eli anemiasta. Raudanpuutteelle voi olla monia syitä, kuten liian vähäinen lihan syönti ja runsaat kuukautiset. Lopputuloksena myös hiukset voivat ohentua.

Pyydä lääkäriä testaamaan veriarvosi, jotta tiedät, tarvitsetko rautavalmisteita ja kuinka paljon. Kannattaa myös lisätä ruokavalioon rautapitoisia tuotteita, kuten punaisia ja oransseja hedelmiä sekä vihreitä kasviksia kuten kaalia ja pinaattia.

3. Stressi

Pitkäaikainen henkinen ja fyysinen stressi voi häiritä normaalia hiustenkasvua ja aiheuttaa liiallista hiustenlähtöä.

Jos huomaat hiuksia lähtevän tavallista enemmän, mieti hetki sitä, millaista elämäsi oli 3 - 6 kuukautta sitten. Mikä tahansa perheenjäsenen kuolemasta rankkaan ruokavalion muutokseen voi aiheuttaa hiusten putoamista. Hyvä puoli tässä on se, että kun stressi loppuu, myös hiukset palaavat entiselleen.

4. Liian vähän proteiinia

Proteiini on myös hiusten ruokaa, eli mikäli kehosi saa sitä liian vähän, näkyy se myös hiuksissasi. Ilman proteiinia hiukset menevät lepotilaan, eivätkä kasvat entiseen tapaan.

Proteiininpuutokseen ei pelkkä proteiinipatukka auta. Aikuiset naiset tarvitsevat noin 50 grammaa proteiinia päivässä. Lihansyöjien täytyy siis katsoa, että syövät riittävän määrän lihaa, kalaa ja maitotuotteita. Kasvissyöjien täytyy taas muistaa syödä tarpeeksi papuja, täysjyvätuotteita, pähkinöitä ja kananmunia.

5. Liian paljon a-vitamiinia, liian vähän d-vitamiinia

Vitamiineja voi saada liikaa. A-vitamiini voi liiallisesti nautittuna aiheuttaa hiustenlähtöä. Toisaalta liian pieni d-vitamiinin saanti voi aiheuttaa samaa.

Tasapainota siis näiden vitamiinien välillä. D-vitamiinia saa esimerkiksi maidosta ja lohesta. Tarkista myös a-vitamiinisuositukset ja ettet ylitä niitä.

6. Muotoilurutiinit

Liian raju käsittely voi myös vähentää hiusten määrää. Toisin sanoen kaikki nutturoista kemiallisiin käsittelyihin ja suoristusrautoihin tuhoavat hiuksia.

Käytä hiuksiin aina pestessäsi hoitoainetta äläkä käytä muotoilurautoja joka päivä. Kammatessa takkuisia hiuksia ei myöskään pidä repiä, vaan selvittää ne varoen.

7. Päänahka

Kutiseva päänahka ei ole hyvä kasvualusta hiuksille. Rikkonainen päänahka johtaa usein tulehdukseen, jolloin hiusten on vaikeaa kasvaa. Päänahan kutiavuus voi johtua monista ihotaudeista.

Jos kärsit hilseestä, käytä sille suunnattua shampoota. Jos kutina ja punoitus menee todella pahaksi, suuntaa ihotautilääkäriin. Päänahkaa voi myös hieroa säännöllisesti, jolloin verenkierto nopeutuu. Lisäksi päänahkaan kannattaa toisinaan hieroa öljyä.

8. Vaihdevuodet

Vaihdevuosien jälkeen noin 40 prosenttia naisista kärsii hiusten ohentumisesta. Syynä tähän ovat hormonitasot sekä aiemmin mainitut geneettiset vaikutukset, stressi ja vitamiinit.

Tällaista hiustenlähtöä ei voida hoitaa ainoastaan hormonihoidoilla. Apua kannattaa hakea lääkkeistä ja elämäntavan muutoksista.

9. Autoimmuunitaudit

Autoimmuunisairaudet voivat myös aiheuttaa naisilla hiustenlähtöä.

Jos huomaat päässäsi kaljuja kohtia ja kipua päänahassa, suuntaa lääkäriin, jotta saat oikeat hoito-ohjeet.

10. Kilpirauhanen

Sekä kilpirauhasen vajaa- että liikatoiminta voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Oireina voi olla jopa hiustuppojen lähtöä sekä hiusten rakenteen muutos kuivempaan.

Jos epäilet kilpirauhasissasi ongelmia, pyydä lääkäriä tekemään yksinkertainen verikoe asian tarkistamiseksi.

Lähde: Totalbeauty.com

Kilpailut

Uusimmat