10 asiaa, joita yksikään migreenistä kärsivä ei halua kuulla

11.02.2014 15:15 - Karoliina Kotala

Migreenikohtauksista kärsivät tietävät, kuinka ikäviä oireet voivat olla. Vaikka tarkoitus olisikin lohduttaa, kannattaa kuitenkin harkita mitkä sanat valitsee kanustaakseen migreenipotilasta.

Migreenin oireisiin kuuluu muun muassa erittäin kova päänsärky, huonovointisuus ja jopa näköhäiriöt. Alla kymmenen lausahdusta, joita yksikään migreenipotilas ei halua kuulla kohtauksen sattuessa.

1. "Minullakin särkee päätä"
Lähes kaikilla särkee toisinaan päätä, mutta migreeniä ei pidä sekoittaa tavalliseen päänsärkyyn. Migreeni on neurologinen sairaus, jonka kohtaukset voivat kestää jopa 72 tuntia.

2. "Tee jotain muuta, niin unohdat kivun"
Harhautus voi toimia toisinaan kivun kanssa, mutta migreenin kohdalla oireet lievittyvät usein vain pimeässä ja hiljaisessa huoneessa makaamalla.

3. "Sinun pitäisi lopettaa herkuttelu/liika treenaaminen/ suklaan syönti..."
Ehdotuksia ja ideoita sille, mikä kohtaukset aiheuttaa löytyy usealta. Kohtauksen voi kuitenkin aiheuttaa monikin asia ja niiden syntymistä on lähes mahdoton ennakoida.

4. "Ethän sinä edes näytä sairaalta"
Asiantuntijat kutsuvat migreeniä näkymättömäksi taudiksi, sillä kohtauksen saanut potilas voi ulkoisesti näyttää täysin samalta kuin terveenä. Älä siis koskaan väheksy migreenipotilaan oireita.

5. "Sinä kuvittelet vain kivun pahemmaksi"
Migreeni on paljon enemmän kuin vain kipu ja ihmiset aliarvioivatkin yleensä oireet ja sairauden. Älä siis anna ohjeita, jotka vähättelevät sairautta tai oireita.

6. "Juo vähän vettä, se auttaa"
Nestehukka voi laukaista migreenin, mutta nesteen juonti ei enää auta asiaan, kun kohtaus on alkanut. Se voi päinvastoin pahentaa huobovointisuuden oireita.

7. "Vieläkö sinä kärsit migreenistä?"
Migreeniin ei valitettavasti ole parannuskeinoa ja se voikin jatkua läpi koko elämän. Kohtausten määrä ja oireiden vahvuus voi myös vaihdella elämän aikana.

8. "Eikös migreeni ole naisten sairaus?"
Vaikka migreeni onkin kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä, miehistä kuusi prosenttia kärsii migreenistä.

9. "Se johtuu vain stressistä"
Valitettavan moni uskoo edelleen, että migreeni on heikkojen sairaus. Vaikka stressi voikin vaikuttaa moneen asiaan, ei se juurikaan liity migreeniin.

10. "Voisinpa itsekin jäädä vain kotiin makaamaan"
Migreenin oireet voivat olla karmeat, joten ajatuskin siitä, että kohtauksen vuoksi kotiin jääminen olisi nautinto tuntuu jokaisesta migreenipotilaasta loukkaavalta.

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat