Nyt se on vahvistettu: Avioliitto saattaa todella suojella sydäntäsi

30.03.2014 20:45 - Senni Loikala

Monet sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin, mutta avioliittoon astumalla riskiään voi vähentää selvästi, todistaa tuore tutkimus.

Tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan naimisissa olevilla ihmisillä on huomattavasti pienempi riski sairastua sydänsairauksiin kuin sinkuilla, eronneilla ja leskeksi jääneillä. Tutkimus on kattavin laatuaan, vaikka siviilisäädyn vaikutusta sydämen terveyteen on tutkittu aiemminkin.

Tutkimukseen osallistuneet ihmiset olivat iältään 21-99-vuotiaita. Sydän- ja verisuonisairauksista tutkijat selvittivät sepelvaltimotautien, aivoverenkierron häiriöiden, vatsa-aortan pullistumien ja perifeeristen valtimotautien yhteyttä ihmisen siviilisäätyyn.

Naimisissa olevilla ihmisillä oli tutkimuksen mukaan viisi prosenttia pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin heillä, ketkä eivät olleet naimisissa. Syitä poikkavuuksiin ei tutkittu, mutta tutkijoilla on omat veikkauksensa asiaan.

- Yksin oleminen ei aiheuta vain psykologista ja fyysistä stressiä, vaan se voi olla riskitekijä. Tutkimukset osoittavat, että avioituneilla ihmisillä on matalammat tulehdusarvot verisuonissaan ja tulehdukset voivat siis johtaa tukkeumiin, selvittää tutkija Carlos Alviar.

Eronneilla ihmisillä oli suurin todennäköisyys saada verenkierron sairauksia erityisesti aivoissa ja aortassa. Puolestaan leskeksi jäänet olivat kaikista alttiimpia sairastumaan sydämen ja alaraajojen verenkiertosairauksiin. Näin ollen tutkimuksesta voidaan arvella, että avioliitto saattaa suojella sydäntäsi.

Toisaalta onnettomalla avioliitolla on myös vaikutusta sydämen hyvinvointiin. Miten puolisosi tuen laatu vaikuttaa terveyteesi? Pääset lukemaan vastauksen täältä.

Lähde: Fox News

Suosittelemme

Uusimmat