Rakkaushormoni lisää taipumusta valehteluun

01.04.2014 19:45 -

Amerikkalaiset tutkijat löysivät tutkimuksissaan yhteyden hormonin ja valehtelun välillä.

Oksitosiini on tunnettu rakkaushormonina ja se vahvistaa kiintymystä ja luottamusta ihmisten välillä. Oksitosiini liittyy mielihyvän tunteeseen, ja sitä vapautuu kosketuksessa ja hieronnassa. Sitä erittyy myös imettävillä äideillä ja se auttaa äitiä ja vauvaa lähentymään.

Yhdysvaltalainen National Academy of sciences julkaisi tutkimuksen, jossa todettiin oksitosiini-hormonin vaikuttavan myös valehteluun. Koeryhmä jolle hormonia oli annettu, oli paljon valmiimpi valehtelemaan kun lumelääkettä saaneet.

Tutkimuksessa käytettiin tutkijoiden kehittämää yksinkertaista tietokonepeliä. Pelissä koehenkilöt ennustivat tuleeko kruunaa vai klaavaa virtuaalikolikon pudotessa. Pelaajat toimivat ryhmissä, ja heidän piti kertoa tutkijoille ennusteidensa todellinen toteutuminen. Koeryhmää tarkkailtiin siilmällä pitäen sitä, kuinka totuudenmukaisesti he ilmoittaisivat koetuloksensa. Osassa kokeista ryhmälle luvattiin oikeasta ennustuksesta pieni rahallinen palkkio.

Tutkimukseen osallistui 60 tervettä miestä. Kokeen alussa osallistujat suihkuttivat nenäänsä joko oksitosiinia tai lumelääkettä. Kaikki testiin osallistuneet miehet huijasivat, mutta oksitosiinia saaneet miehet huijasivat huomattavasti enemmän. Oksitosiinia saaneet pelaajat valehtelivat myös paljon nopeammin kun lumehormonia saaneet henkilöt.

Tutkimuksessa todettiin hormonin vaikuttavan valehteluun ainoastaan tilanteissa joissa kyseessä oli raha tai koko ryhmän etu. Kun rahallista palkkiota ei ollut luvassa, ei eroa valehtelulla testiryhmien välillä ollut. Oksitosiinilla ei myöskään ollut vaikutusta, jos miesten piti valehdella ainoastaan omaa etuaan ajatellen.

Uutisoimme aiemmin merkeistä joista valehtelijan tunnistaa. Juttuun pääset tästä.

Lähde: Daily Mail

Suosittelemme

Uusimmat