Kumpi on vaarallisempaa: auringonotto vai itseruskettavat?

30.04.2014 09:45 - Karoliina Kotala

Kesän lähestyessä yhä useampi haikailee jälleen kauniin rusketuksen perään. Toiset vannovat auringon ja toiset taas itseruskettavien nimeen. Kumpi vaihtoehdoista on terveellisempi?

Nykypäivänä itseruskettavat antavat jo hyvinkin luonnollisen lopputuloksen ja yhä useampi onkin vaihtanut solariumin pullorusketukseen. The Huffington Post -sivuston asiantuntijat kertovat tuoreessa artikkelissa, kumpi vaihtoehdoista on turvallisempi.

Auringonpalvonnan vaarat ovat jokaiselle tutut; ihosyövän riski kasvaa ja iho ikääntyy nopeammin. Asiantuntijat suosittelevatkin, että jokainen yli kuuden kuukauden ikäinen ihminen käyttäisi vähintään 15 suojakertoimen aurinkovoiteita päivittäin. Ihotautilääkärien ohje on, että jos iho ruskettuu, saa se aivan liikaa aurinkoa.

Vaikka moni pitää itseruskettavia turvallisena vaihtoehtona, pitävät nekin sisällään omat riskinsä. Itseruskettavat sisältävät dihydroksiasetonia eli DHA:ta, joka toimii ihon pinnalla aiheuttaen värimuutoksen. DHA:ta pidetään turvallisena oikein käytettynä, mutta itseruskettavia käytettäessä jokaisen tulisi muistaa suojata silmät, nenä ja suu huolellisesti. Suurempina määrinä hengitettynä DHA:n on nimittäin todettu aiheuttavan syöpää.

Kumpi sitten on turvallisempi?

Asiantuntijat vannovat itseruskettavan nimeen turvallisempana vaihtoehtona. Jos siis haaveilet ruskeasta hipiästä, turvaudu itseruskettaviin.


Lue myös koomisesta rusketustrendistä, joka nousi hitiksi viime vuonna. Uutisen löydät täältä.

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat