Aikataulupaniikki? 10 keinoa, joilla varastat lisää minuutteja päivääsi

11.05.2014 20:15 - Heli Thoren

Tuntuuko, että tarvitsisit lisää tunteja päivääsi? Ota kymmenestä niksistä vaarin ja voit nauttia aamukahvin rauhassa ilman kiirettä.

Jäikö aamiainen kiireessä taas syömättä? Kiukuttelitko lapsille, kun myöhästyitte bussista? Muutamalla niksillä saat päivääsi lisää minuutteja:

1. Laita kello soimaan varttia aikaisemmin. Se ei vaikuta yöuneesi, mutta antaa sinulle lisää minuutteja esimerkiksi siihen, että voit hörppiä aamuteesi rauhassa tai vaikka vain istua sängyllä ja kuunnella radiota.

2. Mieti, mitkä asiat on pakko saada hoidetuiksi ja mitkä eivät taas ole niin päivän päälle. Priorisoimalla hoidettavia asiat ja ne, jotka voivat odottaa, saat lisää aikaa päivääsi.

3. Pidä päiväkirjaa ajankäytöstäsi muutaman päivän ajan. Näin voit paikallistaa ne kohdat, joissa minuutteja tuhraantuu turhiin asioihin. Toisinaan esimerkiksi Facebookissa roikkuminen voi niellä yllättävän suuren palan päivästäsi.

4. Aikatauluta internetin käyttö. Se nielee paljon aikaa monen päivästä ja vaikka se onkin rentouttavaa puuhaa, netissä surffailu nielee yllättävän paljon aikaa. Päätä, että käytät illastasi vain tietyn ajan internetissä. Pidä siitä kiinni.

5. Kirjaudu ulos sosiaalisen median palveluista silloin, kun pyrit tekemään ajallasi jotain muuta. Jos puhelin hälyyttää jokaisesta tapahtumasta, mitä vaikkapa Facebookissa tai Instagramissa on meneillään, et pysty todella keskittymään muihin toimiisi. Jos käyt tämän tästä katsomassa, mitä sosiaalisessa mediassa tapahtuu - vaikka vain hetken - se nielee yllättävän paljon aikaa päivästäsi.

6. Älä odota päivältäsi liikoja. Jos asetat itsellesi liian korkeat odotukset, et tule yltämään niihin ja koet jatkuvaa kiireen tunnetta. Mieti ja laske tarkkaan, mitä sinun on mahdollista ehtiä tehdä päivän aikana.

7. Jos hoet mielessäsi koko ajan, että en ehdi, minulla on niin kiire ja niin edelleen, kasvatat tunnetta, että et selviydy toimistasi. Kun sanot itsellesi sen sijaan: ehdin hyvin, kaikesta selviää, kyllä tämä tästä, kasvatat myönteistä ajattelua ja tunnetta siitä, että hallitset aikaasi.

8. Kokoa hoidettavat asiasi yhteen ajankohtaan. Kun käyt kaupungilla, listaa, mitkä asiat pitää hoitaa ja pyri hoitamaan ne samalla kerralla. Kun ajoitat vaatteen palauttamisen, suutari- ja kasvohoitokäynnin samaan iltapäivään, säästät aikaa ja hermojasi.

9. Suunnittele aamulla tuleva päiväsi. Listaa asiat, jotka tarvitsevat huomiotasi tänään. Vedä listalta yli asiat, jotka olet jo hoitanut. Listan kirjoittaminen ja asioiden pyyhkiminen hodiettuasi ne kasvattaa kontrollintunnetta. Samalla saat myös päivistäsi suunnittelemalla enemmän irti.

10. Pidä ympäristösi siistinä ja organisoituna. Monien tutkimusten mukaan se, minkälaisessa ympäristössä työskentelet vaikuttaa paljon siihen, mitä saat aikaiseksi. Vältä keräämästä turhia paperipinoja ja huolehdi, että kaikella on oma paikkansa. Kun siivoat ympäristösi, siistit samalla myös pääkoppaasi.

Lue lisää paremmasta ajankäytöstä lapsiperheessä täällä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat