Haluatko paksummat hiukset? 11 tapaa parantaa hiusten laatua

14.05.2014 10:15 - Eeva Rajala

Suomalaisten hiustenlaatu ei välttämättä ole maailman paksuinta sorttia. Monet kärsivät hennoista ja ohuista hiuksista.

Monet asiat elämässä vaikuttavat hiustenlaatuun aina ruokavaliosta hiustenmuotoiluun. Voit hoivata hiuksiasi ja tehdä niistä paksumman tuntuiset helpoillakin muutoksilla. Kannattaakin pitää mielessä oman hiustenhoidon yhteydessä nämä 11 kohtaa.

1. Vähemmän kuumia suihkuja

Kuuma vesi kuivattaa hiuksia aivan kuten ihoakin. Hiuksista tulee hauraat ja ne katkeavat helpommin. Samalla kun peset pois hiuksen omia suojaavia öljyjä, päänahkasi huokoset yrittävät muodostaa lisää öljyä. Huokoset käyvät ylikierroksilla, mikä voi vahingoittaa hiusjuuria ja johtaa ylimääräiseen hiustenlähtöön. Haalenna suihkuvettä muutamalla asteella ja pyri pesemään hiukset mahdollisimman viileällä.

2. Vältä kuumia hiuslaitteita

Tulikuuma lämpötila vahingoittaa hiusten rakenneaineena toimivia proteiineja. Vähennä siis kuumien hiusmuotoilulaitteiden ja hiustenkuivaajan käyttöä. Jos nyt olet käyttänyt niitä päivittäin, vähennä käyttöä pariin kertaan viikossa ja käytä laitteita viileämmällä mahdollisella tasolla.

3. Älä laihduta syömättä

Nälissään oleminen pakottaa elimistösi energiat välttämättömiin toimintoihin, kuten sydämen ja aivojen toimintaan. Näin hiuksesi jäävät huomiotta. Itse asiassa esimerkiksi anoreksian yksi oire on raju hiustenlähtö. Syö siis terveellisesti ja paljon hyvää proteiinia, kuten kalaa, kanaa, linssejä ja papuja. Hiukset koostuvat pääasiallisesti proteiinista. Jos proteiinia ei saa tarpeeksi, se näkyy muun muassa hiustenlähtönä.

4. Hoida kosteita hiuksia oikein

Hiukset ovat hauraimmassa tilassa kosteina. Hiusten harjaaminen suihkussa tai heti suihkun jälkeen aiheuttaa runsaasti hiusten katkeilua. Hiustenlähtöä lisää vielä ankara hiusten pyyhekuivaus suihkun jälkeen. Hiukset kannattaa harjata tai kammata ennen suihkua ja painella pyyhkeellä kuiviksi suihkun jälkeen. Vältä siis pyyhkeellä hankaamista.

5. Anna hiuksillesi vapaata tiukoista lenkeistä

Hiukset kärsivät siitä, että pidät tiukkoja hiuslenkkejä tai solkia hiuksissasi joka päivä. Nämä saattavat vaurioittaa hiuksiasi vakavastikin. Liika kireys vaurioittaa karvatuppia, ja hiustenkasvu saattaa häiriintyä pysyvästi. Pidä siis hiuksiasi auki aina kun mahdollista, erityisesti nukkuessasi. Kun laitat hiuksiasi kiinni, tee se hellästi. Jos päänahkasi ja kasvojesi iho venyy, hiuslenkki on liian kireällä.

6. Vähennä supermuotoiluaineiden käyttöä

Mikäli hiustenhoitotuotteessa, kuten hiuslakassa, luvataan erikoispitkää pitoa, se itse asiassa on kuin sodanjulistus hiuksillesi, ja hiuksesi sortuvat paineen alla. Tuotteissa on usein runsaasti alkoholia, mikä tekee hiuksista kuivat ja hauraat. Vältä siis tuotteita, jotka tekevät hiuksistasi kovat ja tahmeat. Sen sijaan käytä pehmeämpiä vaihtoehtoja, jotka pitävät hiuksesi kosteuden koskemattomana.

7. E-pillerit vaikuttavat hiustenlaatuun

Suun kautta otettavat ehkäisypillerit saattavat lisätä hiustenlähtöä niillä naisilla, joilla on muutenkin herkkä hiuslaatu ja jotka ovat herkkiä hormonimuutoksille. Vääränlainen ehkäisypilleri heikentää hiuksia. Androgeeni-herkillä naisilla androgeenia runsaasti sisältävät pillerit voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Kannattaa selvittää muita ehkäisypillerivaihtoehtoja, mikäli epäilet hiustenlähdön johtuvan e-pillereistä.

8. Vältä päänahan raapimista

Kutiava päänahka saattaa aiheuttaa hiustenlähtöä, sillä päänahan raapiminen vaurioittaa hiuksia. Tarkista, millaista shampoota ja hoitoainetta käytät ja vaihda mahdollisuuksien mukaan hellempään.

9. Aurinko vaurioittaa

Vaikket ottaisikaan päivittäin aurinkoa, hiuksesi altistuvat silti auringon UV-säteilylle. Säteily syö hiuksen vahvuutta ja elastisuutta. Aurinkoisina päivinä kannattaa käyttää hattuja tai huiveja.

10. Hiukset kannattaa pestä tarpeeksi usein

Hiuksia ei välttämättä kannata pestä päivittäin, mutta joka toinen päivä olisi hyvästä. Erityisesti siinä tapauksessa, jos käyt treenaamassa ja hikoilet muutenkin paljon.

11. Tietyt lääkkeet vaikuttavat hiustenlaatuun

Tietyt lääkkeet, kuten statiinit, masennuslääkkeet, rauhoittavat ja verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Myös tietyt hormonivalmisteet vaikuttavat samalla tavalla. Kysy lääkäriltäsi vaihtoehtoa lääkkeillesi ja muille valmisteille.

Lähde: Prevention

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat