7 keinoa, joilla pääset eroon pahanhajuisesta hengityksestä

28.05.2014 19:45 - Katariina Näreaho

Jos henkesi haiskahtaa, tarkista ovatko elämäntapasi kunnossa.

Pahanhajuinen hengitys voi johtua monesta eri syystä. Näillä neuvoilla epämiellyttävistä hajuista voi kuitenkin päästä eroon nopeasti.

1. Ehdottomasti tärkein asia, jonka voit suusi eteen tehdä, on pitää siitä hyvää huolta. Pese hampaasi kahdesti päivässä, käytä hammaslankaa tai hampaanväliharjaa ainakin kerran päivässä ja purskuttele suusi lopuksi suuvedellä. Käy myös säännöllisesti tarkistuttamassa hampaasi hammaslääkärissä mahdollisien hammas- ja ienvaivojen varalta.

2. Pese kielesi aina hampaanpesun yhteydessä. Kieli kerää runsaasti bakteereja, jotka leviävät muualle suuhun. Bakteerit aiheuttavat suuhun myös pahaa hajua, joten niiden poistaminen on ainoa tapa ehkäistä niistä aiheutuvaa löyhkää.

3. Jos käytät pastilleja ja purukumia peittääksesi pahanhajuista hengitystä, valitse sokeriton vaihtoehto. Sokeri nimittäin vain pahentaa hajuongelmaa. Pyri myös vähentämään sokerin määrää koko ruokavaliostasi.

4. Pidä suusi kosteana, sillä sylkesi sisältämät entsyymit ovat omiaan tappamaan haitallisia bakteereita. Kuiva suu löyhkää enemmän kuin kostea, joten juo runsaasti vettä päivittäin. Jos veden juominen ei auta, saattaa suun kuivuminen johtua esimerkiksi lääkkeistä, kuten antihistamiineista. Käänny tällöin apteekkihenkilökunnan tai hammaslääkärisi puoleen, ja pyydä häntä suosittelemaan sinulle oikeanlaista hammastahnaa ja suuvettä.

5. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on ikävä sivuvaikutus: se aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Tämä johtuu puhtaasti aineenvaihdunnasta, joten ainoa tapa päästä eroon löyhkästä on tehdä muutos ruokavalioon.

6. Teen juonnilla on lukuisia terveysvaikutuksia, mutta se auttaa myös pahanhajuiseen hengitykseen. Etenkin mustan ja vihreän teen sisältämät polyfenolit ehkäisevät suun pahojen bakteerien muodostumista.

7. Kardemumman antibakteerisen ominaisuuden vuoksi sitä käytetään luonnon omana hengenraikastimena. Kun haluat raikkaan tuoksuisen hengityksen, pureskele muutama kardemumman siemen. Myös kookosöljystä on suun kannalta merkittävää hyötyä. Lisää kookosöljyn käyttötavoista voit lukea täältä.

Jos et näistä ohjeista huolimatta pääse eroon pahanhajuisesta hengityksestä, ole yhteydessä omaan lääkäriisi. Epämiellyttävä haju saattaa nimittäin olla sivuoire terveydentilan heikkenemisestä. Esimerkiksi maksa- ja munuaissairauksien, diabeteksen tai vakavan poskiontelontulehduksen oireena voi olla pahanhajuinen hengitys.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat