8 terveyshyötyä, joiden takia kannattaa syödä kanelia

02.09.2014 14:34 - Senni Loikala

Kaneli on oikea ihmemauste, sillä sen syömisestä saa monenlaisia terveyshyötyjä.

Mitä olisi riisipuuro ilman kanelia? Tuota huumaavan tuoksuista maustetta kannattaa kuitenkin syödä muulloinkin kuin jouluna. AlterNet-sivusto esittelee kanelin terveyshyödyt.

Kontrolloi verensokeria

Tutkimusten mukaan kanelista on erityistä hyötyä heille, ketkä sairastavat tyypin kaksi diabetesta. Se voi alentaa heidän verensokeritasojaan ja ehkäistä insuliiniresistenssiä.

Vuonna 2003 tehdyn tutkimuksen mukaan kaneli sai kakkostyypin diabetesta sairastavien ihmisten glukoosin ja lipidin tasot aiempaa paremmiksi. Kanelin huomattiin myös vähentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Ehkäisee syövältä

Lääketieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että kaneliöljystä voi olla hyötyä useita eri syöpiä sairastaville ihmisille. Sen arvellaan ehkäisevän syöpäsolujen lisääntymistä esimerkiksi joidenkin kasvainten kohdalla.

Torjuu hedelmättömyyttä

Tänä vuonna tehdyn pienen tutkimuksen mukaan kaneli voi suojella naisia hedelmättömyydeltä. Tutkimuksessa muun muassa kuukautisten epäsäännöllisyytenä ja poisjäämisenä ilmenevää munasarjojen monirakkulaoireyhtymää sairastavia naisia söi päivittäin 1500 milligrammaa kanelia. Sillä oli huomattavan positiivisia vaikutuksia naisten kuukautiskiertoon.

Hidastaa muistisairauden etenemistä

Israelilaisen tutkimuksen mukaan syömällä kanelia pystytään hidastamaan viiden aggressiivisen Alzheimerin tautia aiheuttavan geenin toimintaa. Tutkijoiden mukaan kanelista voi siis olla apua taudin kehittymisen hidastamisessa.

Torjuu hiiva- ja sieni-infektioita

Amerikan kansallisen terveysinstituutin mukaan kassiakanelissa on kemikaalia, joka saattaa auttaa kehoa taistelemaan sieni- ja bakteeri-infektioita vastaan.

Vähentää kolesterolia

Tutkimuksen mukaan päivittäinen kanelin syönti vähentää pahaa kolesterolia, triglyserideja eli rasvoja ja kokonaiskolesterolin määrää ainakin kakkostyypin diabetesta sairastavilla ihmisillä. 

Ehkäisee ruokamyrkytyksiltä

Tänä vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan väkevä kassiakaneliöljy tuhoaa vuorokauden sisällä muutamia muunnoksia kolibakteereista, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksiä. Kanelin uskotaan tuhoavan tehokkaasti kolibakteereita ja salmonellaa.

Auttaa painonpudotuksessa

Kaneli sisältää kumariinia, jonka uskotaan ohentavan verta. Se puolestaan saattaa lisätä verenkiertoa ja auttaa osaa ihmisistä pudottamaan painoa.

Lue myös: Tiesitkö? Kanelia voi käyttää myös kauneudenhoidossa

Lähde: AlterNet

Kilpailut

Uusimmat