Mustikan popsiminen kannattaa: Saattaa ehkäistä runsasrasvaisen ruokavalion haittoja

18.12.2014 08:30 - Reija Saarinen

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan mustikaa saattaa ehkäistä runsasrasvaisen ruokavalion haittoja.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan mustikan syöminen vähentää runsasrasvaisen ruokavalion haittoja. Kyseessä onkin ensimmäinen tutkimus joka osoittaa mustikan hyödylliset vaikutukset sekä verenpaineeseen että ravitsemusperäisiin tulehdusvasteisiin.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisen metsämustikan vaikutuksia hiirillä, joille syötettiin kolmen kuukauden ajan runsasrasvaista rehua. Osa eläimistä sai rehussa 5 % tai 10 % kylmäkuivattua mustikkaa.

Runsasrasvaista rehua syöneet eläimet lihoivat merkittävästi ja niillä ilmeni haitallisia muutoksia sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa, tulehdustekijöissä ja verenpaineessa. Mustikka kuitenkin vähensi rasvaisen rehun tulehdusta lisäävää vaikutusta, mikä ilmeni soluvälittäjäaineiden profiilin muutoksissa ja tulehdussolujen toimintaa tukevien T-solujen suhteellisen määrän vähentymisenä. Mustikka ehkäisi myös rasvaisen rehun aiheuttamaa verenpaineen nousua.

Mustikoilla on useita todettuja terveysvaikutuksia ja niiden käyttöön liittyy paljon perinnetietoa. Mustikan terveysvaikutusten on arveltu johtuvan sen sisältämistä polyfenoleista, erityisesti antosyaaneista, joita metsämustikassa on moninkertaisesti kaupallisesti viljeltyihin pensasmustikkalajeihin verrattuna.

Kilpailut

Uusimmat