Tutkimus: Vitamiinivedet ja energiajuomat ”rahan haaskausta”

14.01.2015 11:45 - Eeva Rajala

Tuoreiden tutkimusten mukaan vitamiinivesien ja energiajuomien terveysväitteillä ei ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä.

Tutkimustulosten perusteella juomat eivät tehosta fyysistä eikä psyykkistä terveyttä. Juomiin lisätään usein erilaisia ravintoaineita ja vitamiineja, ja joidenkin juomien väitetään mainoksissa parantavan muun muassa keskittymiskykyä tai mielialaa. Juomiin lisätään yleensä B6-, B16- ja C-vitamiinia sekä niasiinia eli B3-vitamiinia.

Kanadalaisten Toronton ja Ryersonin yliopistojen tutkijat selvittivät eri energiajuomien ja vitamiinivesien ainesosia ja juomien hyötyjä. Tutkimuksessa oli mukana vitamiinivesien ja energiajuomien lisäksi mehuja, joihin oli myös lisätty erilaisia vitamiineja.

- Löydöksemme viittaavat siihen, että kuluttaja saa vain vähän tai ei minkäänlaista hyötyä juomiin lisätyistä vitamiineista ja ravintoaineista. Silti suurin osa tuotteista on merkitty niin, että ne tarjoaisivat ainutlaatuista hyötyä kuluttajalle nimenomaan ravintoainelisäysten avulla, tutkija Naomi Dachner kertoo Daily Mailin mukaan.

Tuotteet ovat tyypillisesti suunnattu nuorille aikuisille ja juomien mainoksissa väitetään, että ne antavat juojalle esimerkiksi uudistavaa voimaa ja energiaa, auttavat heitä keskittymään ja elvyttävät heitä pitkän illan jälkeen.

Tutkijat kertoivat Applied Physiology, Nutrition and Metanolism -julkaisussa, että monet nuoret saavat vitamiininsa ja ravintoaineensa jo muuta kautta. Poikkeuksena oli C-vitamiinin saanti. Dachnerin mukaan juomien ainesosat eivät ratkaise väestön nykyisiä ravintoainepuutosongelmia.

Lue myös: Terveellisen elämän salaisuus selvitettiin: Halpa ja perinteinen ruoka

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat