Miksi puheääni on aamuisin käheän seksikäs? Asiantuntija vastaa

23.01.2015 15:45 - Eeva Rajala

Monesti aamuisin ihmisten puheäänessä voi olla tietynlainen raspisoundi.

Aamuisin ääni voi olla tummempi ja käheämpi kuin normaalisti, ja puheääni saattaa aamuisin kuulostaa omiin korviin jopa paremmalta kuin normaali puheääni. Ilmiön takaa löytyy monta eri syytä.

Ääni tarvitsee lämmitystä

Yksi syy on äänihuulten jäykkyys. Kun ihminen herää, keho on hieman jäykkä, sillä se ei ole liikkunut moneen tuntiin. Tila vaikuttaa myös äänihuuliin.

- Kun ihminen herää, äänihuulten pitää lämmetä kuten koko kehon. Ennen kuin juoksija lähtee kovalle lenkille, hän venyttelee ja lämmittelee, jotta saa veren kiertämään. Sama toimii äänihuulten kohdalla; ammattilaiset tekevät erityisiä äänenavauksia, jotta ääni kulkee paremmin ja he pääsevät eroon aamun käheydestä, kertoo Mount Sinai -sairaalan erikoislääkäri Michael Pitman Women's Health -lehdelle.

Aamun käheys pahenee, jos omaa ääntään on käyttänyt liikaa edellisilta, esimerkiksi jos on käynyt kovaäänisessä konsertissa tai jos on juonut paljon alkoholia. Alkoholin juominen kuivattaa kurkkua.

Toinen syy aamun käheyteen voi olla se, miten ihminen nukkuu yönsä.

- Talvisin, kun patterit ovat päällä ja sisäilma on kuiva, ihmiset saattavat hengittää enemmän suun kuin nenän kautta, mikä vaikuttaa ääneen. Nenä kosteuttaa ilmaa eri tavalla kuin suu, Pitman jatkaa.

Tarkkaile ääntäsi

Aamun käheä ääni voi johtua myös refluksitaudista. Refluksitaudissa mahan sisältö nousee toistuvasti takaisin ruokatorveen, mikä aiheuttaa muun muassa närästystä.

- Joillakin oireita tulee päivän aikana, joillakin iltaisin, erityisesti nukkumaan mennessä. Vatsan sisällön nousu ruokatorveen voi aiheuttaa tulehduksen äänihuuliin, Pitman jatkaa.

Vaikka kuinka ihastuisit seksikkääseen aamukäheyteesi, kannattaa tarkkailla, onko äänen käheys tullut yhtäkkiä pysyväksi. Pitman muistuttaa, että äänen käheys on yleensä merkki siitä, ettei äänihuulilla ole kaikki kunnossa. Mikäli epäilet äänihuultesi vointia tai joku äänessäsi muuttuu merkittävästi, käy lääkärissä. Lääkärin kannattaa tarkistaa äänihuulten lisäksi koko kurkku, korvat ja nenä.

Lue myös: Unentarve on yksilöllistä - tiedätkö itse, kuinka paljon sinun kuuluisi nukkua?

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat