10 ruoka-ainetta, jotka polttavat enemmän kaloreita kuin sisältävät

23.02.2015 12:45 - Eeva Rajala

Näitä herkullisia ruoka-aineita voi mässätä hyvällä omalla tunnolla. Terveysasiantuntijat kuitenkin varoittavat, että kohtuus pitää muistaa.

Daily Mail -lehti listasi kymmenen ruoka-ainetta, jotka polttavat enemmän kaloreita kuin sisältävät. Ruoat ovat yleensä niitä, joita ihminen ei ajattele pienessä naposteluhimossa. Niille, jotka tosissaan haluavat pudottaa painoa tai muuten vain elää terveellisemmin, lista on hyvä lisä elämäntaparemontin tekemiseen.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että terveysasiantuntijat ja ravitsemusneuvojat eivät kannusta syömään pelkkiä niin sanottuja negatiivisten kalorien ruokia. Ravitsemusneuvoja Daisy Connor kertoo, että negatiivisten kalorien ruokavalio voi olla haitallinen.

Jos henkilö keskittyy syömään pelkästään alhaisen kalorimäärän ruokia painonpudotusta silmällä pitäen, voi ihminen kärsiä tarpeellisten rasvojen tai proteiinin puutteesta. Connor sanoo kuitenkin, että alla olevilla ruoka-aineilla on paikkansa tasapainoisessa ruokavaliossa, mutta aina pitää muistaa kohtuus.

Kurkku

Kalorisisältö: 16 kaloria 100 grammassa

Kurkku sisältää lähinnä vettä ja on hyvä C-vitamiinin lähde. Se vähentää myös tulehdusta kehossa.

Parsa

Kalorisisältö: 20 kaloria 100 grammassa

Parsa on hyvä kehon puhdistaja. Se sisältää diureettisia ravintoaineita, jotka auttavat poistamaan myrkkyjä kehosta. Parsan syöminen voi myös parantaa aineenvaihduntaa. Parsa sisältää myös runsaasti foolihappoa, mikä tekee ruoasta ihanteellisen erityisesti raskaana oleville. Parsassa on myös tulehduksia vastaan taistelevia antioksidantteja.

Kukkakaali

Kalorisisältö: 25 kaloria 100 grammassa

Kukkakaalista tehdään nykyään esimerkiksi riisiä ja pizzapohjia. Siinä ei ole yhtään rasvaa, mutta sitäkin runsaammin C-vitamiinia. Kukkakaalissa on myös paljon kuituja ja K-vitamiinia.

Selleri

Kalorisisältö: 16 kaloria 100 grammassa

Noin 75 prosenttia sellerin varresta on vettä ja loput kuitua. Veden runsaus tarkoittaa sitä, että poltat enemmän kaloreita syödessä selleriä kuin mitä selleri itsessään sisältää. Sellerissä on runsaasti natriumia ja kaliumia. Sitä kannattaa lisätä esimerkiksi palautusjuomaan korvaamaan menetettyjä elektrolyyttejä.

Rasvaton liha

Rasvattoman porsaanlihan kalorisisältö: 145 kaloria 100 grammassa
Kalkkunapaistin kalorisisältö: 144 kaloria 100 grammassa
Kananrinnan kalorisisältö: 172 kaloria 100 grammassa

Rasvaton liha ei täysin ole niin sanottua negatiivisten kalorien ruokaa, mutta loistava proteiinin lähde. Liha saa ruoansulatukset työskentelemään kovemmin ja levossa ollut aineenvaihdunta kiihtyy. Näin poltat enemmän kaloreita. Keho käyttää enemmän energiaa proteiinipitoisen ruoan kuin hiilihydraattiruokien sulattamiseen.

Tomaatti

Kalorisisältö: 18 kaloria 100 grammassa

Tomaatissa on muun muassa lykopeenia, ja tiedemiesten mukaan keitetyistä tomaateista saa samat hyödyt kuin statiineista, jos ihminen kärsii korkeasta kolesterolista tai korkeasta verenpaineesta. Lykopeeni on vahva antioksidantti, joka muun muassa vähentää sydänkohtausten riskiä. Tomaatti sisältää myös runsaasti C-vitamiinia.

Papaija

Kalorisisältö: 43 kaloria 100 grammassa

Papaijat sisältävät saman verran C-vitamiinia kuin appelsiinit ja 15 kertaa appelsiineja enemmän antioksidantti beetakryptoksantiinia, jonka uskotaan vähentävän nivelreuman riskiä. Papaijassa on kuituja ja antioksidantteja sekä C-, E- ja A-vitamiinia.

Chili

Kalorisisältö: 40 kaloria 100 grammassa

Chili sisältämä kapsaisiini saa aineenvaihdunnan kiihtymään, mikä saa kehon polttamaan enemmän kaloreita heti chilin syömisen jälkeen.

Omena

Kalorisisältö: 52 kaloria 100 grammassa

Kalorimäärä on laskettu vihreistä omenista, ei punaisista. Vihreissä omenissa on runsaasti kuitua, joten vatsassa tuntuu täydeltä pidemmän aikaa.

Kahvi

Paahdetun mustan kahvin kalorisisältö: 2 kaloria

Kannattaa muistaa, että jos kahviin lisätään sokeria, maitoa tai makusiirappia, kaloritilanne ei ole sama. Kahvia pitää juoda myös kohtuudella, sillä liika kofeiini kuormittaa sydäntä.


Lue myös: Haluatko laihtua nopeammin? Muista muutama asia ennen nukkumaanmenoa.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat