Tuijotatko tietokoneen näyttöä koko päivän? 5 keinoa suojata silmiä

27.02.2015 12:15 - Eeva Rajala

Silmien terveys on vaakalaudalla, kun ihminen tuijottaa tiekoneen ruutua tai muita älylaitteita päivät pitkät.

Johtaja silmäkirurgi kertoo, että tietokoneiden ja älylaitteiden yleistyminen näkyy lisääntyneinä silmäongelmina; Kuivat silmät, väsymys ja lyhytnäköisyys - ihmisellä vaikeuksia nähdä kauas - ovat suuria oireita. Silmäkirurgi David Allambyn mukaan lyhytnäköisyystapaukset voivat lisääntyä peräti 50 prosentilla seuraavien kymmenen vuoden aikana.

- Kun silmät ovat kuivat, ne tuntuvat herkemmiltä, väsyneemmiltä ja epämukavammilta. Monet ihmiset valittavat kuivista silmistä, kun ovat tuijottaneet tietokonetta koko päivän, Allamby kertoo Daily Mailille.

Allamby antaa viisi neuvoa, miten päätetyöläisen kannattaa pitää silmistään parempaa huolta.

Kolmen askeleen sääntö

Pidä säännöllisiä taukoja päätetyöskentelystä. Jokaista 20 työminuuttia vastaan katso jotain kuuden metrin etäisyydessä olevaa ainakin 20 sekunnin ajan. Allambyn mukaan näin pitäisi menetellä kerran puolessa tunnissa. Asiasta kannattaa laittaa muistutuslappu tietokoneen viereen, että asian muistaa tehdä säännöllisesti.

Keskustele työkavereiden kanssa kasvotusten

Silmistä tulee kuivemmat tietokoneen ääressä, sillä tietokoneen ruutu saa ihmisen räpyttelemään silmiään harvemmin kuin normaalisti. Normaalisti ihminen räpyttelee silmiään joka kolmas sekunti, mutta tietokoneen ääressä määrä vähenee joka 12 sekuntiin.

Jos olette työkavereiden kanssa fyysisesti samassa paikassa töissä, kannattaa mieluummin mennä keskustelemaan työkaverilla kuin lähettää hänelle sähköpostia. Myös puhelu työkaverille on parempi vaihtoehto silmien terveyden kannalta kuin sähköpostin lähettely, sillä myös puheluiden aikana ihminen räpyttelee silmiään enemmän.

Syö sushia ja kalaa

Allambyn mukaan silmien kuivuudesta voidaan syyttää myös länsimaalaista ruokavaliota. Keho tarvitsee sekä omega-3- että omega-6-rasvoja. Nykyään ihminen saa ruokavaliosta enemmän omega-6:sta kuin omega-3:sta, mikä johtaa muun muassa kuivasilmäisyyteen. Kalaa kannattaisi syödä ainakin kahdesti päivässä. Omega-3-lisää kannattaa myös harkita.

10 minuutin kävely lounasaikaan

Allamby neuvoo lähtemään ulkoilmaan ainakin kerran työpäivän aikana. Jos vain mahdollista, kannattaa työpöytä sijoittaa ikkunan ääreen.

Käytä silmätippoja

Jotta silmien kuivuus voitaisiin minimoida, kannattaa käyttää silmätippoja. Kuivat silmät aiheuttavat usein väsymystä, ja monet silmätipat ovat hyvin tehokkaita. Silmätippoja kannattaa käyttää erityisesti, jos käyttää piilolinssejä. Allamby kehottaa käyttämään sellaisia silmätippoja, joissa ei ole mukana säilöntäaineita.

Lue myös: 5 yllättävää silmäfaktaa, jotka jokaisen tulisi tietää

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat