Mistä tietää, vaatiiko lantionpohjasi treenaamista? Lue karut merkit

29.03.2015 10:15 - Reetta Haverinen

Suurin osa naisista keskittyy treenaamaan ahkerasti, jotta kunto paranisi ja lihakset erottuisivat. Silti tärkeiden tukilihasten harjoittaminen jää usein liian vähälle huomiolle.

Kaikenlainen liikunta vahvistaa kehoa ja edistää terveyttä. Monipuolinen treeni on kuitenkin avain vahvaan ja tasapainoiseen oloon, joka myös edistää arjen hyvinvointia. Valitettavan moni nainen ei kuitenkaan kiinnitä huomiota syvien tukilihasten kuntoon, vaan keskittyy sen sijaan hikoilemaan body pump -tunnilla tai pururadalla tiukkojen reisien tai vatsalihasten toivossa.

Pahimmillaan kovaa treenaava ja timmissä kunnossa oleva nainen voi olla lantionpohjan osalta todella huonossa kunnossa.

Naisten vaiva

Esimerkiksi syvien lantionpohjan lihasten kunto näkyy monella tapaa arjessa. Kuopiolainen liikuntaneuvoja ja personal trainer Minttu Rissanen löytää runsaasti syitä, miksi syvien lihasten kunnosta on tärkeää huolehtia.

- Vahvat lantionpohjan lihakset ehkäisevät virtsankarkailua, avustavat synnytyksessä ja siitä palautumisessa sekä auttavat ryhdin ylläpitämisessä. Lantionpohjan lihaksiston tulisi tukea jokapäiväisessä arkielämässä: istuessa, seistessä, kävellessä ja treenatessa, Rissanen kertoo.

Lirahtiko?

Jos lantionpohjan lihaksisto on huonossa kunnossa, se voi näkyä esimerkiksi virtsankarkailuna. Pahimmillaan myös ulostetta voi olla vaikea pidätellä, sillä peräaukko on myös yhteydessä lantionpohjan lihaksistoon.

Kun lantionpohjan lihaksia treenaa se näkyy oman hyvinvoinnin lisäksi myös makuuhuoneen puolella. Jos lihakset ovat oikein huonossa kunnossa, seksi ei tunnu kummastakaan osapuolesta niin nautinnolliselta. Seksielämä saa kummasti pontta, kun lihakset ovat kunnossa.

Ei tekosyitä treenaamattomuudelle

Raskaudet löystyttävät lantionpohjaa entisestään. Myös tietyt lajit, kuten esimerkiksi juoksu tai hyppyjä sisältävät jumpat voivat olla omiaan lisäämään lantion löysyyttä. Siksi helppoja jumppaliikkeitä kannattaisi tehdä säännöllisesti.

Rissasen mukaan lantionpohjan lihasten treenaaminen on helppoa, mutta motivaation löytäminen voi joskus olla haasteellista.

- Lantionpohjan lihaksia voi harjoittaa keskivartalotreenillä, esimerkiksi pilateksella. Lihaksia pystyy vahvistamaan myös omalla, eristetyllä jumpalla, jossa keskitytään pelkästään jännittämään ja rentouttamaan lantionpohjanlihaksia, Rissanen kertoo.

Työmatkatreeni

Treenin pystyy tekemään helposti työmatkalla, tiskatessa tai vaikka tietokoneen äärellä istuessa. Vaikka oikeanlaisen tuntuman löytäminen voi olla aluksi hankalaa, ei periksi pidä antaa heti.

- Lantionpohjanlihasten aktivoiminen saattaa tuottaa useille ongelmia, sillä treenin aiheuttama liike ei näy ulospäin. Tällöin harjoittelumotivaatiokin voi katketa. Tulisi kuitenkin pitää mielessä harjoittelusta saatavat positiiviset tulokset ja jatkaa sinnikkäästi oikeiden lihasten etsimistä, Rissanen kannustaa.

Löydät lisää tehokkaita treeniliikkeitä, joilla harjoitat esimerkiksi syviä vatsalihaksia artikkelistamme: Personal trainer paljastaa: Timmi ja kiinteä vatsa syntyy neljällä teholiikkeellä - katso.

Kilpailut

Uusimmat