Kuinka päästä eroon torkutuksesta? Lue ohjeet helpompiin aamuihin

08.04.2015 18:15 - Linda Arponen

Torkuttamista ei yleisesti ottaen suositella käytettävän herätyskellossa. Miten torkuttamisesta voi sitten päästä eroon?

Ikäviä uutisia kroonisille torkuttajille: torkkunapin painaminen jättää olon todellisuudessa vain väsyneemmäksi kuin se, että olisi noussut vain kerralla ylös sängystä. Tämä johtuu siitä, että hajanainen uni on huonolaatuista ja painamalla torkutusta yhä uudelleen, sotket luontaisen unirytmisi. Lisäksi noin kymmenen minuutin välein kuuluvat herätysäänet eivät päästä sinua edes nukahtamaan kunnolla uudelleen, jolloin voisit tuntea olosi levänneemmäksi.

Jos siis haluat lopettaa jatkuvan torkutuksen, kokeile hankkiutua siitä eroon seuraavien ohjeiden avulla.

1. askel: Laske, mihin aikaan sinun todella täytyy päästä ylös sängystä

Sinulla saattaa olla paljon ajatuksia siitä, mihin kaikkiin asioihin haluat käyttää aikaasi aamulla. Jos olet kuitenkin ajatellut liian paljon tekemistä aamulle, saattaa joskus olla helppoa vain luovuttaa ja kääntää vielä kerran kylkeä torkutuksen voimin.

Mieti siis, mitä asioita oikeasti haluat tehdä aamulla ja aseta itsellesi realistiset tavoitteet. Jos aiot siis esimerkiksi syödä aamupalan, lukea aamun lehden ja käydä suihkussa, mieti, paljonko aikaa tarvitset niitä varten. Aseta herätyskellosi sitten soimaan siihen aikaan, jolloin sinun täytyy nousta ylös, ehtiäksesi tehdä haluamasi asiat. Ei siis tuntia aiemmin. Näin saat nukuttua maksimaalisen pitkät hyvälaatuiset unet ja olet aamulla pirteämpi.

2. askel: Laske oikea nukkumaanmenoaika

Nyt kun tiedät, mihin aikaan sinun on noustava ylös, mieti aikaa taaksepäin ja päätä, mihin aikaan sinun tulisi käydä nukkumaan. Yleensä ihmisille ovat sopivimmat 7-9 tunnin yöunet. Laske siis oman unentarpeesi mukaan itsellesi oikea nukkumaanmenoaika.

3. askel: Valmistaudu aamuun hyvissä ajoin edellisenä iltana

Kun olet syönyt päivällisen, pakkaa huomisen eväät ja mieti vaatteet itsellesi valmiiksi. Tällä tavalla säästät aikaa aamulla ja saat nukkua mahdollisesti myös pidempään.

4. askel: Aseta herätyskello kauas sängystä

Jos sinun täytyy nousta sängystä laittaaksesi herätyskellon pois päältä, palaat pienemmällä todennäköisyydellä takaisin sänkyyn nukkumaan. Jos mahdollista, aseta herätyskellosi niin kauas sängystä, että sinun täytyy ottaa muutama askel sammuttaaksesi sen. Tällä tavalla saat verenkierron liikkeelle ja heräät paremmin. Jos nukut samassa makuuhuoneessa jonkun muun kanssa, jota et halua herättää, ota se lisämotivaationa: sinun pitää näin ollen päästä ylös sängystä vielä nopeammin.

5. askel: Lisää valoa

Kun herätyskellosi soi, laita samalla valot päälle ja avaa verhot. Valo stimuloi aivojen toimintaa ja tunnet olosi luonnollisesti virkeämmäksi.

6. askel: Kannusta itseäsi

Jos torkuttamisen lopettaminen tuntuu hankalalta, voit lisätä motivaatiota palkitsemalla itsesi aina silloin, kun onnistuit heräämään ilman torkutusta. Mieti, mitkä olisivat sinulle mukavimpia palkintoja.

7. askel: Herää ja mene nukkumaan suurin piirtein samoihin aikoihin joka päivä

Unirytmisi ei ikävä kyllä pidä siitä, jos valvot ja nukut viikonloppuisin arkipäiviä pidempään. Yritä siis parhaasi mukaan pitää unirytmisi suhteellisen samanlaisena myös viikonloppuisin. Näin taistelusi torkutusta vastaan ei mene myöskään hukkaan.

Lue myös: ''Kellon torkutus ei ole poikkeus, se on rutiini!'' 17 asiaa, jotka vaan aamu-uniset ymmärtävät

Lähde: All You

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat