Ovatko aikaiset aamut sinulle vaikeita? Tiedemiehillä on sinulle huonoja uutisia

20.05.2015 19:45 - Eeva Rajala

Tuoreen tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että toisia ihmisiä ei vain ole tarkoitettu aamuihmisiksi, vaikka niin toivoisikin olevan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmisen biologinen kello, siihen liittyvä käyttäytyminen ja luontaiset mieltymykset ovatkin geneettisiä. Frontiers in Neurology -lehdessä julkaistussa Leicesterin yliopiston tutkimuksessa analysoitiin banaanikärpästen geneettisiä eroavaisuuksia. Tiedetyhmän mukaan banaanikärpäsellä on samanlainen geneettinen kello kuin ihmisillä.

Aamu- ja iltaihmisillä erilainen rakenne

Tutkijat saivat selville, että lähes 80 eri muuttujaa vaikuttavat ihmisen nukkumis- ja heräämismieltymyksiin. Aiemmin on uskottu, että geenit ovat aktiivisempia joinain kellonaikoina kuin toisina. Näin ei tuoreiden tutkimustulosten mukaan kuitenkaan ole. Kärpäsen geneettinen rakenne oli täysin erilainen niillä yksilöillä, jotka olivat aktiivisia aamuisin, ja niillä, jotka olivat aktiivisia iltaisin.

Tutkijat väittävätkin, ettei kaikille toimi aamukahdeksasta iltaneljään kulkeva työaika, sillä kaikki ihmiset eivät pääse luonnollisesti ylös sängystä niin aikaisin.

Lue myös: Tarvitsetko heräämiseen kunnon satsin kahvia? Tutkijat suosittelevat sinulle suihkuvirkistystä

Lähteet: Frontiers in Neurology, Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat