Säilytätkö hammasharjaasi jaetussa vessassa? Ei kannattaisi

03.06.2015 20:12 - Senni Loikala

Lavuaarin lähellä olevassa hammasharjassasi saattaa muhia ikäviä yllätyksiä. Tuore tutkimus kertoo niistä lisää.

Onko hammasharjasi kylpyhuoneessa, jota myös muut käyttävät? Jos vastasit myöntävästi, niin saattaa sinua kiinnostaa tuore tutkimus.

Sen mukaan lavuaarin reunoilla tai avonaisella hyllyllä säilytetyt hammasharjat sisältävät pieniä määriä ihmisten ulosteita.

- Päähuolenaihe ei ole omien ulostehiukkasten olemassaolo hammasharjassasi. Se on silloin, kun hammasharja on likainen muiden ulosteista, jotka sisältävät bakteereja, viruksia ja parasiitteja, tutkija Lauren Aber kertoo.

Hammasharjan suojus vain pahentaa

Pitääkseen hammasharjansa puhtaana ei kuitenkaan kannata turvautua hammasharjasuojukseen. 

- Käyttämällä hammasharjan suojusta et suojele hammasharjaa bakteerien kasvulta, vaan se itse asiassa antaa paremman kasvuympäristön bakteereille, kun harjakset ovat kosteat ja hammasharjan kärki ei pääse kuivumaan käyttökertojen välissä, Aber selvittää.

Pienet määrät ulosteita eivät ole ainoita asioita, jotka voivat pesiytyä hammasharjaan. Tutkijoiden mukaan MRSA eli niin kutsuttu "sairaalabakteeri" ja herpes saattavat iskostua lavuaarin reunalla viattomasti kököttävään hammasharjaan - ja sitä kautta pahimmassa tapauksessa käyttäjäänsä.

Lue myös: Valkaise hampaat syömällä: 7 herkullista ruokavaihtoehtoa

Lähde: Daily Star

Kilpailut

Uusimmat