Kaikki hyöty irti proteiinista - korjaa syömistottumuksesi ja saat parempia tuloksia

10.07.2015 21:15 - Tiina Svensk

Riittävä proteiininsaanti on osa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, ja avain painonhallintaan ja treenitulosten saavuttamiseen. 

Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio vaatii osakseen riittävän määrän proteiinia. Kun ruokavalio on kunnossa, ja tiedät nauttivasi proteiinia tarpeeksi, kannattaa vielä viilata ruokailutottumukset yksityiskohtia myöten kuntoon. Näin varmistetaan proteiinin imeytyminen mahdollisimman tehokkaasti:

Yhdistä proteiiniin annos hiilihydraatteja treenin jälkeen

Etenkin korkealla intensiteetillä suoritetut treenit, kuten HIIT-tunti, rikkovat lihassyitä, mikä vaatii tehokasta palautumista. Lihakset vaativat proteiinia palautuakseen ja siten myös kasvaakseen.

Proteiinin aminohapot varmistavat tehokkaan palautumisen, mutta hiilihydraatit auttavat lihaksia ottamaan kaiken hyödyn irti hapoista - siten huomaat myös treenitulokset nopeammin. 

Syö proteiinia jokaisella aterialla

Useimmiten ihmiset tankkaavat proteiinia ainoastaan iltaisin. Kuulostaako tutulta: aamupalaksi nautit kaurapuuroa, lounaalla salaattia ja illalla lihaisamman aterian? Proteiinia kannattaa kuitenkin nauttia jokaisella aterialla, sillä silloin energiatasosi pysyvät koholla halki päivän.

Proteiini pitää verensokerin tasaisena päivän aikana ja ennaltaehkäisee iltapäiväväsymystä, joka on varmasti monelle tuttu vaiva. Sen vuoksi joka aterialla kannattaisikin nauttia 20-30 grammaa proteiinia.

Suosi erilaisia proteiinin lähteitä

Eri proteiinin lähteitä kannattaa suosia, jotta ravitset kehoasi erilaisilla aminohapoilla. Lisäksi eri lähteiden suosiminen tuo ruokavalioosi monipuolisesti vitamiineja, mineraaleja, rasvoja ja hiilihydraatteja. 

Hanki proteiinisi oikeasta ruuasta

Kiireessä tuntuu helpolta turvautua kaupan proteiinipatukoihin ja -pirtelöihin, mutta ne eivät ole välttämättä paras vaihtoehto proteiinin lähteeksi: Yleensä patukat sisältävät paljon sokeria ja koostuvat pitkälle prosessoiduista ainesosista.

Sen vuoksi proteiininlähteinä kannattaakin suosia oikeaa, tuoretta ruokaa, jonka olet itse valmistanut. Silloin tiedät täysin, millä kehoasi ravitset. Voit myös valmistaa proteiinipitoisia patukoita itse, jolloin voit säädellä sokerin määrää välipalassasi.


Lue myös: Tekeekö mielesi herkkuja? Tunnista proteiinin puutostila yleisistä oireista

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat