Kuva: Fotolia

Suosittu sterilisointimenetelmä näyttääkin kivuliaalta - aiheuttaa allergiaa ja särkyjä

14.10.2015 18:45 - Senni Loikala

Suositusta sterilisointimenetelmästä on paljastunut ikäviä sivuoireita, joiden vuoksi riski leikkauksiin nousee kohisten.

Sterilisaatiota harkitaan usein silloin, kun lapsia ei toivota enää lisää tai jos pienokaisia ei tahdota ollenkaan. Tarjolla on useampia vaihtoehtoja toteuttaa sterilisaatio.

Suomessakin saatavilla oleva Essure-menetelmä aiheuttaa kuitenkin ikäviä oireita, väittää tuore yhdysvaltalainen tutkimus. Yleisiä seurauksia munanjohtimiin asetetuista mikroimplanteista ovat voimakkaat lantio- ja vatsakivut sekä allergiset reaktiot niiden sisältämälle nikkelille.

Leikkausriski kymmenkertaistuu

Kyseisen strerilisaatiomenetelmän valinneet naiset joutuivat yli kymmenen kertaa suuremmalla todennäköisyydellä leikkauksiin seuraavan vuoden aikana, kuin perinteisemmän sterilisaation valinneet naiset. Jälkimmäisessä menetelmässä munanjohtimet sidotaan, eikä hedelmöittyminen tällöin ole mahdollista.

Tutkijoiden mukaan sterilisaatiosta johtuviin jatkoleikkauksiin täytyy aina suhtautua vakavasti, sillä niissä on riskejä. Se ei tarkoita, että leikkaukset olisivat poikkeuksetta terveydelle haitallisia.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimuksessa verrattiin noin 8050 Essure-menetelmän ottaneen naisen terveystietoja noin 44280 perinteisen sterilisaation ottaneiden naisten tietoihin. Huomioon otetut sterilisoinnit tehtiin vuosien 2005-2013 aikana New Yorkissa.

Ikävien sivuoireiden vuoksi pieni "sterilisointijousi" saattaa jo näyttää monista kivuliaalta. Pääset katsomaan kuvan terävästä implantista täältä.

Lähde: The Wall Street Journal

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat