Kuva: Fotolia

Aamiaista syövät lapset pärjäävä muita paremmin koulussa

25.11.2015 19:45 - Reetta Haverinen

Aamiaisen nauttiminen kannatta monestakin syystä!

Lähes jokainen suomalainen tietää, että päivä kannattaa aloittaa ravitsevalla aamiaisella. Monipuolinen ateria aamutuimaan antaa energiaa päivän askareisiin ja laittaa aineenvaihdunnan käyntiin. Valitettavasti kaikki eivät aamupalaa nauti erinäisiin syihin vedoten. 

Varsinkin monet kouluikäiset lapset saattavat nyrpistellä nenäänsä aamupalapöydässä. Etenkin jos ennen kouluun lähtöä tarjolla on muuta kuin sokerimuroja, voi aamiaisen väliin jättäminen tuntua monesta koululaisesta houkuttelevalta ajatukselta. Tuoreet tutkimukset kuitenkin todistavat, että hyvät oppimistulokset ovat yhteydessä ravitsevaan aamiaiseen. Siten puurolautasen syrjään siirtäminen ei kannata.

Tutkimustulokset alleviivavat: aamiaista ei tule unohtaa

Cardiffin yliopiston tutkijat saivat hiljattain selville, että aamiaista syövät lapset pärjäävät muita paremmin koulussa. Tutkimuksessa kartoitettiin tuhansien 9-11-vuotiaiden koululaisten aamiaistottumuksia ja koulumenestystä ja etenkin näiden kahden yhteyttä toisiinsa. 

Tutkimustulokset paljastivat, että suuhun kannattaa kouluaamuna laittaa muutakin kuin vain purukumi. Aamiaista nauttivilla lapsilla näytti tutkimuksen mukaan olevan kaksi kertaa suurempi todennäköisyys saavuttaa keskimääräistä koulumenestystä parempia oppimistuloksia kuin lapsilla, jotka jättivät aamupalan syömättä.

Ravinnon laadulla ja oppimistuloksilla selkeä yhteys

Sillä, mitä aamupalalautaselta löytyy, on myös väliä varsin paljon. Tutkijoiden mukaan herkkujen syöminen aamiaiseksi ei edistä koulumenestystä. Sen sijaan oppimista näyttivät tukevan terveelliset aamuateriat, jotka koostuivat esimerkiksi hedelmistä, maito- ja viljatuotteista.

Myös päivän muilla aterioilla on tutkijoiden mukaan vaikutusta koulumenestykseen. Terveelliset ruokailutottumukset ovat osoittaneet edistävän oppimistuloksia. Tutkijoiden mukaan tämä todistaa, että ravitsemus ja koulumenestys kulkevat käsi kädessä.


Lue myös: Inspiraatiota aamupalaan Instagramista - kuvat todistavat, että aamiainen on päivän kohokohta!

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat