Kuva: Fotolia

Yhden yrtin nuuhkaiseminen auttaa parantamaan muistia

04.01.2016 18:45 - Emma Ylistalo

Avain muistin parantamiseksi voi löytyä hajuaistin avulla.

Tutkimuksen mukaan rosmariinin tuoksu auttaa sinua palauttamaan mieleen menneitä tapahtumia ja muistamaan, mitä sinun täytyy tulevaisuudessa tehdä. Tämä yhdiste, joka antaa rosmariinille sen omaperäisen hajun edistää aivojen kemikaaleja, jotka ovat avainasemassa, kun puhutaan ihmisen muistista.

Tutkimukseen osallistuneista ihmisistä osa istui huoneessa, jossa tuoksui rosmariini, osa taas laventelintuoksuisessa huoneessa ja loput tuoksuttomassa tilassa.

Rosmariinin katsottiin auttavan pitkäkestoista muistia ja kykyä tehdä laskutehtäviä. Tutkimuksen mukaan se myös paransi suunnitelmallista muistia, eli auttoi ihmisiä muistamaan tulevia menojaan ja tehtäsiä, joita heidän täytyi hoitaa. Se auttoi myös palauttamaan mieleen jo tapahtuneita asioita.

Psykologi Mark Mossin mukaan ihmiset ajattelevat usein, että heidän täytyy lukea, urheilla enemmän tai tehdä muuten aivoja treenaavia asioita, vaikka oikeasti voisi istua katsomassa televisiota ja käyttää tuoksuja. Hän ei kuitenkaan usko rosmariinin auttavan esimerkiksi dementiaan, mutta uskoo sen auttavan terveitä aivoja pysymään nuorena pidempään. Vaikka Moss ei voikaan täysin taata näitä hyötyjä, hän on optimistinen asian suhteen.


Lue myös: Voit tehostaa muistiasi ruokavalion avulla

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat