Kuva: Fotolia

Naposteletko yömyöhään? Saatat tehdä hallaa muistillesi

06.01.2016 15:15 - Reija Saarinen

Napostelu tv:n edessä ei olekaan ehkä kovin hyvä juttu.

Onko sinulla tapana viettää iltaa tv:n edessä löhöillen ja herkkuja napostellen? Jos vastasit kyllä, on meillä ikäviä uutisia sinulle. Tuoreen tutkimuksen mukaan myöhäinen napostelu saattaa vaikuttaa negatiivisesti muistiin.

Ihmisen vuorokausirytmi vaikuttaa siihen, milloin koemme nälkää ja milloin nukumme. Siksi kehomme odottaa saavansa ruokaa tiettyinä ruoka-aikoina. Tutkijat kuitenkin halusivat selvittää mitä tapahtuu, jos ruokaa saakin aikaan, jolloin sitä ei odoteta. Asiaa testattiin hiirillä.

Tulokset

Tulosten mukaan aikataulusta poikkeava ruokailu vaikutti negatiivisesti hippokampukseen, eli alueeseen, joka on vastuussa muistista. Sen lisäksi se laski muistinmuodostuksen kannalta tärkeän proteiinin tuotantoa ja heikensi samalla kykyä muistaa asioita. Kaiken tämän lisäksi se vaikutti myös unirytmiin, minkä vuoksi hiiret torkkuivat yöllä ja päivällä.

- Pelkällä ruoka-aikojen muutoksella voidaan vaikuttaa hiirten muistin toimintaan. Vielä ei ole täyttä varmuutta päteekö sama täysin ihmisiin, mutta esimerkiksi vuorotyön tiedetään vaikeuttavan muistitesteistä suoriutumista, tutkijat toteavat.


Lähde: Glamour

Kilpailut

Uusimmat