Kuva: Fotolia

Käytätkö tamponeja? Teinitytön rankka tositarina koskettaa naisia

22.01.2016 11:15 - Senni Loikala

15-vuotiaan tyttö käytti oikeaoppisesti imukykyistä tamponia, minkä seurauksia ei kukaan osannut odottaa.

Yhdysvaltalainen Rylie Whitten, 15, kiidätettiin helikopterilla Helen DeVos -lastensairaalaan tammikuun alussa. Häneltä oli hetkeä aiemmin otettu verikoe, joka paljasti teinitytön saaneen tamponista toksisen sokkioireyhtymän.

Rylien isä Nate Whitten, 37, kertoo tyttärensä sairastumisesta People-lehdelle. Isän mukaan tyttö valitti aluksi säryistä kehossaan, mutta epäilyt kohdistuivat vain flunssaan. Oireiden pahennettua Rylie vietiin terveyskokeisiin, jolloin tilan vakavuus alkoi valjeta isälle.

- Hän vain vaikersi ja makasi siellä. Silloin ymmärsin, että jokin on todella pahasti pielessä, Nate kertoo.

Taistelu elämästä

Helikopteri laskeutui lastensairaalan katolle. Rylien täytyi taistella pysyäkseen elossa, ja isän pitääkseen toivoa yllä. Toksinen sokkioireyhtymä aiheuttaa puolessa sairaustapauksia elinten vaurioitumista ja johtaa jopa kuolemaan.

- Oireyhtymä oli levinnyt hänen kaikkiin suurimpiin elimiinsä ja lamauttanut ne, Nate kuvailee.

Helpotus oli mittaamaton, kun lääkärit kertoivat ilouutisen. Rylie tulisi toipumaan vaarallisesta oireyhtymästä, mutta tie siihen olisi pitkä. Toipuminen vaatii intensiivisen jakson toimintaterapiassa.

- Nyt hän ei tarvitse enää laisinkaan hengityslaitetta, hän pystyy hengittämään jo itse, ja hänen sydämensä lyö jo ilman apua, Nate kertoo.

- Hänellä on keuhkokuumeen oireita ja äänihuulet ovat hieman vaurioituneet pitkästä hengityslaitteessa olemisen ajasta, mutta hän alkaa hiljalleen puhua vähän. Isoin helpotus oli, että hän on henkisesti läsnä.

Tunne riskit

Isä tahtoo jakaa tyttärensä tarinaa, jotta muut saisivat lisää tietoa toksisesta sokkioireyhtymästä.

- Ota kymmenen minuuttia ja lue, mitä siitä sanotaan – ole tietoinen siitä.

Pääset lukemaan faktat toksisesta sokkioireyhtymästä täältä. Sivustolla kerrotaan myös keinoista, joilla riskiä oireyhtymään voidaan vähentää.


Lue myös: Kuukautiset muuttavat jopa ääntäsi - lue erikoiset menkkafaktat

Kilpailut

Uusimmat