Kuva: Fotolia

Mitä pisamat ovat ja miten ne syntyvät? 4 mielenkiintoista faktaa

12.04.2016 13:45 - Senja Rapila

Vastoin yleisempiä harhaluuloja, pisamat eivät ole pelkästään punahiuksisten ihmisten "riesa".

Vaikka pisamakasvoiset henkilöt saattavatkin hävetä ja vihata pisamia, ovat ne useimmiten ulkopuolisten mielestä suloisen näköisiä. Vaikka pisamien kantajasta ne saattavat tuntua riesalta, kannattaa niistä ottaa kaikki ilo irti. Kuten uutisoimme aiemmin, tällä hetkellä pisamat ovat muodissa ja niitä jopa tatuoidaan kasvoille.

Mitä pisamat ovat?

Pisamat ovat pieniä tummia alueita kasvoilla. Niissä sijaitsee enemmän melaniinia, joka on ihon väriaine. Melaniinin tuotanto on vastuussa silmiemme, ihomme sekä hiuksiemme väristä. Melaniinia tuottavat melanosyytit, eli pigmenttisolut.

Miksi aurinko tummentaa pisamia?

Melaniini on kuin luonnollinen aurinkosuoja, se tummentaa ihoamme ja suojaa siten auringonsäteiltä. Joillain ihmisillä melaniini on jakaantunut tasaisesti iholle, jolloin rusketus on tasainen. Pisamakasvoisilla ihmisillä melaniini on pakkautunut pienille alueille.

Pisamat tummenevat auringonvalossa ja vaalenevat, kun iho ei altistu auringonpaisteelle. Tämän vuoksi pisamat saattavat kadota miltei kokonaan talvella ja tummentua kesää kohti.

Syntyykö lapsi pisamakasvoisena?

Kukaan ei synny pisamakasvoisena, vaikka pisamakasvoiset vauvat olisivatkin varmasti suloisen näköisiä. Iho tarvitsee altistumista auringolle, joten pisamat kehittyvät vasta silloin, kun lapsi saa auringonvaloa iholleen. 

Kulkevatko pisamat geeneissä?

Kyllä, pisamat kulkevat geeneissä eteenpäin. 

Pisamat eivät liity suoranaisesti punaisiin hiuksiin, sillä niitä voi olla kenellä tahansa. MC1R-geeni, joka hallitsee pisamia ja hiuksien punaisuutta, on resessiivinen piirre, eli se voi olla ihmisellä piilevänä. Vaikka sinulla olisikin tämä punapää-geeni, sinulla voi olla ruskeat tai vaaleat hiukset.

Pisamat ovat kuitenkin dominoiva piirre, eli jos edes toisella vanhemmalla on pisamia, todennäköisesti lapsillakin tulee olemaan pisamia. Jos vanhempi on myös punapää, todennäköisesti toisen vanhemman dominoiva ruskea hiusväri periytyy lapselle.

Lähde: Metro

Lue myös: Hiustenpesusta kaikki irti - katso miksi hiukset kannattaa harjata ennen suihkua

Lue myös: Kuinka monta minuuttia täytyy liikkua, jotta poltat suklaapatukan kalorit? Katso

Kilpailut

Uusimmat