Kärsitkö siitepölyallergiasta? Asiantuntija neuvoo, milloin lääkitys tulee aloittaa

15.03.2014 14:15 -

Kevät on monelle ihmiselle tuskaisaa aikaa. Ilmanlaatu saattaa olla huono johtuen siite- ja katupölystä, ja tämän takia monet terveetkin ihmiset saavat allergisia oireita.

Elämme taas sitä aikaa, kun monen nenä alkaa vuotaa ja silmät kutista. Allergianeuvoja Johanna Värmälä kertoo Voicelle, että allergiassa on usein taustalla perinnöllisyys.

- Jos toisella vanhemmista on allergiaa tai atooppinen sairaus, on lapsella kaksinkertainen todennäköisyys saada allergia, ja taas jos molemmilla vanhemmilla on atooppinen sairaus, on lapsella nelinkertainen todennäköisyys saada allergia, sanoo Värmälä.

Allergioiden ehkäisemiseksi on kuitenkin olemassa muutamia keinoja, joita jokainen meistä voi toteuttaa arkipäivässään.

- Sietokykyä voidaan vahvistaa esimerkiksi tekemällä puutarhatöitä ja liikkumalla luonnossa. On myös tärkeää syödä monipuolisesti ja terveellisesti, huomioiden kuitenkin mahdolliset allergiat. Ruoka-aineita ei kuitenkaan tule välttää turhaan, koska sillä on vaikutusta allergioiden kehittymiseen, Värmälä neuvoo.

Aloita allergialääkitys viimeistään nyt

Koska allergiat usein johtuvat perinnöllisyydestä, on niiden välttäminen usein kuitenkin mahdotonta. Jos kärsit keväisin allergisista oireista, oikea lääkitys on hyvin tärkeä.

- Kannattaa aloittaa allergialääkitys riittävän ajoissa, jotta oireet eivät pääse pahoiksi. Mikäli tarvitsee neuvoja allergian suhteen, kannattaa rohkeasti kysyä niitä Allergia- ja astmaliitosta. Apteekeissa farmaseutit auttavat mielellään lääkitykseen liittyen. On hyvä huomioida että jos kevät etenee tätä menoa, koivu tulee kukkimaan etuajassa. On tärkeää siis huomioida että allergialääkitys on riittävä, muistuttaa Värmälä.

Kilpailut

Uusimmat