Käy lääkärissä, tee budjetti ja auta – 10 asiaa, jotka kannattaa hoitaa tänä vuonna

04.01.2015 11:15 - Eeva Rajala

Moni siirtää epämukavia, mutta silti tärkeitä asioita koko ajan eteenpäin ja eteenpäin kalenterissaan.

Tänä vuonna kannattaa ottaa itseään niskasta kiinni, ja sopia itsensä kanssa, että ainakin seuraavat asiat hoidetaan tänä vuonna. Men's Health -lehti listasi asioita, jotka hoitamalla voi itse asiassa säästää aikaa ja jopa välttää myöhemmän kriisit. Olkoon tämä vuosi 2015 kaikkien elämässä terveempi ja tuottoisampi kuin aiemmat vuodet.

1) Sovi hammaslääkäriaika

Noin puolet ihmisistä ei käy vuoden aikana hammaslääkärissä tarkistuttamassa hampaitaan. Erityisesti miehet välttelevät hammaslääkäriä. Lääkäri Mark Wolff sanoo, että jos odottaa liian kauan, voi siitä koitua tuhoisiakin seurauksia, muun muassa tulehduksia ja kovaa kipua. Hammaslääkärissä kannattaisi käydä puolen vuoden välein.

2) Tenttaa vanhempiasi terveyshistoriasta

Seuraavan kerran, kun käyt kotona, tenttaa vanhemmiltasi yksityiskohtaisesti tietoja suvussa mahdollisesti kulkeutuvista terveysongelmista. Tiedoista voi olla apua tulevaisuudessa lääkärinkäynneilläsi.

3) Määritä oma kuntotasosi

Löydä lähtökohtasi ja käy esimerkiksi kehonkoostumusmittauksessa. Mittauksessa kannattaa käydä säännöllisesti. Monesti ajatellaan, että kuntoilu on veruke syödä enemmän.

4) Soita vanhalle ystävälle

Kaikilla on ainakin yksi sellainen ystävä, jonka kanssa ei ole puhunut pitkään aikaan. Sovi tapaaminen tai ainakin soita. Vanhojen muisteleminen ja kuulumisten päivittäminen on mukavaa puuhaa.

5) Tarkistuta luomesi

Yleislääkärin lisäksi kannattaa käydä ihotautilääkärin pakeilla ja tarkistuttaa luomet, jos vain vähääkään epäilee ja huolestuu niiden olemassaolosta.

6) Käy lääkärissä

Jos olet perusterve 30-vuotias, ei perusterveystarkastusta välttämättä tarvita. Jos sinulla ei kuitenkaan ole harmainta hajua, koska viimeksi kävit lääkärissä, voit sopia ajan. Lääkäri pystyy hoitamaan sairasta potilastaan paremmin, jos hän on nähnyt sinut myös terveenä.

7) Tee testamentti

Ei kukaan halua aktiivisesti ajatella kuolemaa, varsinkaan omaansa. Mutta testamentin tekeminen kannattaa. Talousneuvoja Ryan Law kertoo, että jokaisella yli 30-vuotiaalla kannattaisi olla testamentti, lääketieteelliset toimintaohjeet erinäisten tilanteiden varalta sekä valtakirjat valmiina.

8) Kiitä puolisoasi

Jo pitkään kestäneessä suhteessa osapuolet voivat pitää toisiaan jo itsestäänselvyyksinä. Kumppanille kannattaa kuitenkin viestittää pienillä teoilla, miten paljon häntä oikein arvostat. Kirjoita viisi merkittävintä asiaa, mitä hän teki vuoksesi vuonna 2014. Asioiden ei tarvitse olla suuria. Anna sitten viesti puolisollesi ja kiitä samalla, että hän on olemassa.

9) Tee oma budjetti

Vietä yksi vapaapäivä tarkastamalla talousasiasi. Tarkkaile viime vuotta kokonaisuudessaan ja miten käytit rahaa. Näin voit kehittää budjetin tälle vuodelle. Netistä löytyy runsaasti erilaisia budjettilaskureita. Yksi sellainen löytyy Asumisen ABC -sivuilta.

Tee myös listat lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteistasi. Suunnittele esimerkiksi, millaisen lomamatkan haluaisit ja miten paljon se tulisi maksamaan. Lisää se budjettiisi ja ala säästää rahaa matkaa varten. Käy läpi budjettiasi kuukausittain, jotta tiedät missä menet.

10) Auta ja tee hyvää

Jos et ole tehnyt vapaaehtoistyötä pitkiin aikoihin, nyt on taas sen aika. Toisen auttaminen tekee hyvää myös itsellesi. Kun ilmoittaudut vapaaehtoiseksi auttajaksi, aivosi tuottaa enemmän mielihyväkemikaaleja. Tutkimusten mukaan vastustuskykykin paranee.

Lue myös: Opettele positiivisemmaksi vuonna 2015 - voimalauseet koottiin yhteen

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat