TS: Suomalainen väitöskirja: Pitkä rintaruokinta ei takaa parempaa terveyttä aikuisena

02.06.2014 13:00 - Rea Tallgren

Monesti rintaruokinnan tärkeyttä korostetaan sillä, että se takaa lapselle terveemmän aikuisuuden. Tämä ei kuitenkaan mustavalkoisesti pidä paikkaansa, kirjoittaa Turun Sanomat.

Tuoreen, suomalaisen väitöskirjan mukaan rintaruokinta ei suinkaan takaa hyvää terveyttä aikuisiällä. Tutkimuksessa tutkittiin sellaisia aikuisia, joista tiedettiin Hyksin naistenklinikan vuoden 1975 tietojen perusteella tarkkaan, kuinka pitkään heitä imetettiin.

Lastentautien erikoislääkäri Satu Pirilän tekemän väitöskirjan mukaan seurantatutkimuksessa ei löydetty merkkejä siitä, että rintaruokinnan kesto olisi vaikuttanut esimerkiksi aikuisen kehonkoostumukseen. Sillä ei myöskään havaittu olevan merkittävää vaikutusta mihinkään yksittäiseen sydän- ja verisuonitaudin riskitekijään eikä yleisesti sydän- ja verisuonisairauksien riskin kasvuun.

- Näyttää siltä, että rintaruokinnan merkitys aikuisiän terveyden kannalta on pieni. Rintaruokinta on luonnollisin ja suositeltava tapa ruokkia imeväisikäistä lasta, mutta kansanterveydellisesti suurempi vaikutus myöhempään sairastavuuteen on liikunnalla ja terveellisillä elämäntavoilla, kertoo Pirilä Turun Sanomille.

Lähde: Turun Sanomat

Kilpailut

Uusimmat