Pidä kännykkä kaukana yöpöydältäsi iltaisin - katso miksi

27.01.2014 07:45 - Karoliina Kotala

Älypuhelimet ovat monelle suomalaiselle osa jokapäiväistä arkea. Vaikka puhelin voikin tuntua elintärkeältä, on siitä parempi pysyä kaukana edes iltaisin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan älypuhelin kannattaa jättää illalla ennen sänkyyn siirtymistä toiseen huoneeseen. Tutkijat selvittivät, että älypuhelimen käyttö ennen nukahtamista huonontaa unen laatua, lisää väsymyksen tunnetta aamulla ja vaikuttaa jopa tulevaan työpäivään negatiivisesti.

Tutkimuksessa selvisi, että koehenkilöt, jotka käyttivät älypuhelinta iltayhdeksän jälkeen kärsivät vähäisemmistä yöunista, joka puolestaan vähensi työhön sitoutumista tulevan päivän mittaan. Yllättävä piirre oli kuitenkin se, että juuri älypuhelimella oli erityisen negatiiviset vaikutukset uneen ja työssäjaksamiseen, kun taas esimerkiksi tietokoneen, tabletin tai television katselu illalla vaikutti uneen vähemmän.

- Älypuhelimet on kuin suunniteltu pilaamaan yöunet, koska ne sitovat meidät henkisesti pitkälle iltaan ja vaikeuttavat rentoutumista ja nukahtamista, tutkija Russell Johnson toteaa.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat