Kuva: Shutterstock

Eikö töihin lähteminen huvita? 5 täsmävinkkiä motivaation uudelleen löytämiseksi

26.03.2018 18:45 - Emmi Moilanen

Työmotivaation ollessa kadoksissa on tärkeää panostaa omiin intohimon kohteisiin vapaa-ajalla. Näitä seikkoja voi kokeilla tuoda myös osaksi työpäivää.

Vaikka olisit unelma-ammatissasi, on normaalia, että töihin lähteminen saattaa välillä tuntua vaikealta. Jos kuitenkin huomaat motivaation puutteen piinaavan sinua jatkuvasti, on syytä miettiä, millä tavalla asiaa voisi yrittää korjata. Bustle kysyi asiantuntijalta parhaimmat niksit työmotivaation uudelleen löytämiseen.

1. Yritä tunnistaa, mikä on muuttunut

Kuten millä tahansa muullakin elämän osa-alueella, myös työelämässä tulee vastaan niin myötä- kuin vastoinkäymisiäkin.

- On tärkeää ymmärtää minkä takia intohimo työtä kohtaan on laskenut, toteaa työelämävalmentaja Katie Bennet.

Bennetin mukaan motivaation puutteen taustalta löytyy yleensä jokin selittävä syy.

- Onko sinulla esimerkiksi ongelmia lähimmän esimiehesi kanssa tai tuntuuko sinusta, että et saa työstäsi enää tarpeeksi haastetta? On vaikea yrittää saada mielenkiintoa takaisin ellet tiedä, mistä ongelma alun perin johtuu, hän jatkaa.

2. Opi tunnistamaan mistä pidät ja mistä et

Vaikka työnteko tällä hetkellä tuntuisi tylsältä, on varmasti olemassa edes muutama seikka, jotka tuovat iloa työpäiviisi.

- Ota askel taaksepäin ja selvitä, mitkä asiat motivoivat sinua ja saavat yrittämään parhaasi, Bennet kertoo.

Hänen mukaansa itseltään tulisi kysyä esimerkiksi; mitkä projektit ja keskustelut antavat energiaa töissä? Millaisia tapaamisia odotan innolla ja mitkä puolestaan saavat olon tylsistyneeksi?

- Saatat pian huomata yhdistävät tekijät. Kirjoita lista viidestä ammattiisi liittyvästä asiasta, jotka innostavat sinua, Bennet ohjeistaa.

3. Pyydä lisää vastuuta itsellesi

Vaikka ajatus lisävastuun pyytämisestä tuntuu kummalliselta silloin kun työmotivaatio on kadoksissa, voi juuri se saada sinut uudelleen innostumaan työpäivistäsi. Vanhojen työtehtävien, tapojen ja rutiinien rikkominen nimittäin voi saada sinusta uuden puolen esiin työssäsi.

4. Ota luovat keinot käyttöön työpäivien piristämiseksi

Kun olet oppinut tunnistamaan mitkä työtehtävät innostavat sinua työpäivän aikana eniten, kokeile seuraavaksi soveltaa tätä tietoa käytännössä.

- Käytä luovuutta ja pohdi, millä tavalla voisit tuoda ne viisi ammatissasi eniten mielenkiintoiselta tuntuvaa asiaa useammin osaksi työpäiviäsi, Bennet vinkkaa.

- Jos esimerkiksi tunnet olevasi vahvoilla muiden neuvomisessa, kysy esimieheltäsi saisitko jatkossa perehdyttää uusia työntekijöitä työtehtäviinsä, hän jatkaa.

5. Panosta myös muihin intohimon kohteisiisi

Jos olet onnellinen työajan ulkopuolella, todennäköistä on, että olet tällöin tyytyväisempi myös työpäiviesi aikana. Bennet neuvoo jälleen listaamaan viisi asiaa, joihin suhtaudut intohimoisesti – tällä kertaa henkilökohtaisen elämäsi parissa.

- Pohdi, mihin asioihin käyttäisit viikonlopun, jonka saisit viettää vain itseksesi? Mitkä asiat tuovat vapaa-ajallasi iloa ja energiaa?

Seuraavaksi Bennet neuvoo pohtimaan, millä tavalla saisit ujutettua näitä seikkoja myös työpäiviisi.

- Jos esimerkiksi nautit luonnon helmassa vietetystä ajasta, mieti, olisiko mahdollista järjestää viikon aikana yksi tai kaksi työtapaamista ulkona kävelylenkin merkeissä.

Lue myös: Onko sinun aika etsiä uusi työ? Neljä merkkiä paljastavat

Lue myös: Kaatuiko kuntoprojekti innostuksen puutteeseen? 5 helppoa keinoa palauttaa treenimotivaatio

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat